Airbus avertizează că criza lanțului de aprovizionare ar putea dura până în 2024

22

Airbus a avertizat că criza lanțului de aprovizionare care acaparează industria aerospațială globală ar putea dura până anul viitor, deoarece livrările de noi aeronave au încetinit în primul trimestru.

Cel mai mare producător de aeronave din lume a declarat că există încă lipsuri în livrarea de componente, echipamente, semiconductori, forță de muncă și chiar scaune, dar a rămas la orientarea sa de a livra aproximativ 720 de aeronave până la sfârșitul anului.

Este o “situație generală dificilă”, a declarat miercuri directorul general Guillaume Faury. Întârzierile lanțului de aprovizionare, a prezis el, vor “dura pe tot parcursul 2023 și potențial până la începutul anului viitor”.

Airbus, împreună cu rivalul american Boeing și cu alți producători aerospațiali, se luptă să crească producția pentru a satisface cererea resurgentă a companiilor aeriene după apogeul pandemiei Covid. Traficul global de pasageri aerieni a crescut cu aproape 70% anul trecut, deoarece țările au ridicat restricțiile, subliniind revenirea apetitului oamenilor de a călători.

În același timp, sancțiunile legate de războiul din Ucraina au îngreunat, de asemenea, obținerea de materii prime importante, cum ar fi titanul și aluminiul, de către Airbus și alții.

Directorii executivi ai companiilor de leasing de aeronave au avertizat în ultimele zile că se așteaptă ca întreruperea livrărilor să persiste, deși întârzierile fac ca ratele de leasing să crească.

“Problemele de producție, problemele legate de lanțul de aprovizionare vor fi probabil o realitate cu care vom trăi până în 2023, 2024”, a declarat săptămâna trecută Andy Cronin, directorul executiv al companiei de leasing Avolon, cu sediul la Dublin, pentru Financial Times.

Airbus a declarat miercuri că întârzierile continue ale lanțului de aprovizionare au întârziat livrările de avioane în primul trimestru. Compania a declarat că a livrat 127 de aeronave în primele trei luni, inclusiv 106 din cea mai bine vândută familie A320 de avioane cu un singur culoar, o scădere de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, producătorul și-a reafirmat planurile de a crește producția de A320 spre o rată lunară de 65 până la sfârșitul anului 2024. Luna trecută, Airbus a anunțat planurile de a deschide o nouă linie de asamblare în Tianjin, în China, pentru a o ajuta să îndeplinească planurile de a produce 75 de avioane în 2026.

Profitul ajustat înainte de dobânzi și taxe a scăzut la 773 de milioane de euro, de la 1,26 miliarde de euro în primele trei luni din 2022. Veniturile au fost de 11,8 miliarde de euro, comparativ cu 12 miliarde de euro.

Fluxul de numerar liber subiacent a alunecat la o valoare negativă de 889 de milioane de euro în primul trimestru, de la o intrare pozitivă de 213 milioane de euro cu un an înainte, pe care Airbus a atribuit-o acumulării de stocuri pe măsură ce își intensifică producția de aeronave. Dar și-a menținut obiectivul de 3 miliarde de euro pentru întregul an, înainte de fuziuni și achiziții.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online