Frauda profesională generează pierderi anuale de câteva trilioane de dolari la nivel mondial

26

De la trecutul profesional până la potrivirea culturală, există o mulțime de căsuțe care trebuie bifate în timpul procesului de recrutare, pentru a identifica candidatul potrivit pentru un anumit rol. Cu toate acestea, unul dintre cei mai importanți pași ai procesului, adesea trecut cu vederea sau subestimat, este screening-ul înainte de angajare.

Dar înainte de a intra în importanța screening-ului înainte de angajare, este util să stabilim ce reprezintă acesta.

Având în vedere schimbările majore de după pandemie și reinstalările economice în curs de desfășurare, organizațiile se ocupă de o forță de muncă în creștere și cu atât mai dinamică, prin urmare, semnificativ mai multe infracțiuni, cum ar fi uzurparea de identitate a angajaților, dubla angajare, frauda cu CV-uri, precum și documente false de angajare și de educație. O verificare înainte de angajare este concepută pentru a descoperi orice detalii pe care persoana în cauză le-ar fi putut ascunde sau denatura potențialului angajator și pentru a descoperi, de asemenea, posibilele antecedente de fraudă sau orice alt cazier neetic.

Un control înainte de angajare este, așadar, un proces utilizat de companii pentru a verifica dacă o persoană este cine pretinde a fi, verificând informațiile furnizate de candidat în CV-ul său, prin intermediul înregistrărilor legale oficiale și prin intermediul bazelor de date publice și subscrise și, dacă este necesar, prin solicitarea de referințe, toate acestea pentru a preveni riscurile operaționale și reputaționale pentru organizație în cazul în care candidatul este angajat.

De ce este important să se efectueze verificări ale antecedentelor?

Verificarea antecedentelor angajaților sau, mai exact, depistarea înainte de angajare reduce riscul de fraudă profesională și de comportament necorespunzător la locul de muncă. Există date justificative și, conform raportului “Global Fraud Survey”, publicat în 2022 de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE), 43% dintre organizațiile victime nu au efectuat o verificare a antecedentelor autorului înainte de angajare. Mai mult, potrivit studiului ACFE, realizat în rândul companiilor din 133 de țări din întreaga lume, 21% dintre verificările de fond dezvăluie, de obicei, stegulețe roșii existente. Același studiu a constatat că o organizație comercială tipică pierde 5% din veniturile sale în fiecare an din cauza fraudei profesionale, ceea ce înseamnă peste 4,7 trilioane de dolari pierdute anual din cauza fraudei la nivel global.

Pe de altă parte, există situații în care neefectuarea unei verificări a antecedentelor candidaților poate duce la litigii. În România, de exemplu, angajarea de lucrători străini fără un permis de ședere valabil sau lipsiți de un permis de muncă poate duce la o amendă între 10.000 și 20.000 RON, adică aproximativ 2.000-4.000 EUR, pentru fiecare persoană identificată, conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări.

Tipuri de percheziții care pot fi efectuate în conformitate cu legislația locală

Din punct de vedere juridic, există mai multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când vine vorba de verificarea persoanelor în diferite țări, iar fiecare țară are propriile reglementări și practici comune, care vor avea un impact asupra naturii și amplorii verificărilor care pot fi efectuate.

În România, legislația este puțină și restrictivă atunci când vine vorba de prevederea unei proceduri de verificare a reputației pentru recrutarea viitorilor angajați. În afară de controlul medical și de un certificat de verificare de la poliție, care se solicită doar în anumite domenii și profesii specifice, nu se cer în mod obișnuit alte verificări de cazier. Deși permise de lege, referințele de la angajatorii anteriori sunt destul de puțin frecvente și se limitează, în general, la durata angajării și la rolul angajatului în ansamblu.

În funcție de poziția care urmează să fie ocupată în cadrul companiei, verificarea înainte de angajare ar trebui să includă aspecte precum colectarea de informații de bază, inclusiv istoricul reședinței și verificarea identității, prin intermediul cărții de identitate sau al pașaportului, al certificatului de naștere, al adresei de reședință și al licențelor sau certificatelor profesionale; eligibilitatea la angajare, prin verificarea dreptului sau a autorizației de a lucra în țara respectivă; verificarea antecedentelor educaționale; istoricul muncii, prin verificarea angajărilor anterioare; verificarea antecedentelor penale în cazierele penale și litigii naționale și internaționale; verificarea mediilor adverse, inclusiv a acuzațiilor găsite în știri de renume și alte publicații care leagă o persoană sau o companie afiliată de fraudă, spălare de bani, corupție, terorism și alte activități ilegale sau neetice.

Indiferent de jurisdicție sau de amploarea postului care urmează să fie ocupat, verificarea înainte de angajare ar trebui să fie efectuată într-o măsură rezonabilă, astfel încât să fie în conformitate cu legile privind protecția datelor, legislația muncii sau orice altă legislație specifică aplicabilă în fiecare geografie.

Reducerea riscului de fraudă

Companiile trebuie să își protejeze afacerea, angajații existenți și clienții. Într-un scenariu în care o companie nu reușește să efectueze o verificare adecvată înainte de angajare pentru un nou angajat și, câteva luni mai târziu, același angajat comite o faptă ilegală în timp ce se află la locul de muncă, potențial o faptă pe care a comis-o anterior, compania poate fi trasă la răspundere și poate suferi daune financiare și de reputație.

Ca o concluzie, angajarea unei persoane care nu se aliniază cu valorile companiei sau care dă dovadă de lipsă de transparență în ceea ce privește acreditările de candidatură ar fi o greșeală costisitoare pentru organizație și poate avea un impact negativ asupra reputației acesteia. În schimb, acționând în mod preventiv, se va asigura siguranța atât a companiei și a brandului, cât și a angajaților lor existenți. Ca atare, screening-ul înainte de angajare ar trebui să fie considerat printre liniile primare de apărare pentru întreprindere.

Sursa – www.romaniajournal.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online