Sectorul eolian se confruntă cu o criză a lanțului de aprovizionare în acest deceniu

23

Sectorul eolian global se va confrunta cu o criză a lanțului de aprovizionare în acest deceniu, deoarece blocajele iminente pentru componente cheie și nave sunt pregătite să preseze sectorul, a avertizat un organism industrial.

Consiliul Global al Energiei Eoliene a declarat că “capacitatea neutilizată” în producția de energie eoliană este “probabil să dispară până în 2026”.

Presiunea va lovi în special SUA și Europa, deoarece ambele vizează o dezvoltare ambițioasă a proiectelor interne de energie regenerabilă, chiar dacă o mare parte din lanțul de aprovizionare al industriei eoliene este concentrată în China, a declarat grupul.

Companiile au simțit deja criza, grupul de transport maritim Marco Polo din Singapore avertizând cu privire la un “mare vid” al navelor mari necesare pentru instalarea turbinelor offshore.

Cererea tot mai mare de noi proiecte eoliene a însemnat că “această problemă devine acum mai acută”, a declarat Sean Lee, director executiv al Marco Polo Marine Group.

Producătorii europeni de turbine eoliene, inclusiv Vestas și Siemens Gamesa, au îndurat o vânătoare 2022, deoarece o combinație de costuri de intrare în creștere, constrângeri ale lanțului de aprovizionare și procesul lent de autorizare a noilor proiecte a afectat profiturile și a provocat întârzieri.

GWEC a declarat că 2022 a fost al treilea cel mai bun an pentru noile instalații de capacitate eoliană, în ciuda condițiilor dificile, și a prognozat că 2023 va fi anul în care lumea va atinge 1TW de capacitate eoliană totală instalată.

Cu toate acestea, a avertizat că factorii de decizie politică “trebuie să acționeze acum pentru a evita un blocaj în lanțul de aprovizionare care să blocheze desfășurarea energiei eoliene începând cu 2026”. Există o “nevoie urgentă” de a crește investițiile în lanțurile de aprovizionare din sectorul eolian onshore și offshore la nivel mondial, a adăugat acesta.

Multe companii “nu sunt în poziția de a investi în măsura în care ar trebui să o facă, deoarece nu au făcut bani în ultimii ani”, a declarat Ben Backwell, directorul executiv al GWEC.

Încercările legiuitorilor europeni și americani de a încuraja o reorientare a producției din China, în sectoare cheie, inclusiv în domeniul energiei regenerabile, riscă să amplifice penuria, a avertizat GWEC.

Este posibil să apară penurii pentru componente cheie, cum ar fi nacela turbinelor eoliene, care conține cutia de viteze, generatorul și frâna și palele, a adăugat raportul.

Capacitatea de asamblare a nacelelor de turbine offshore din Europa “nu va mai putea susține creșterea în afara Europei” începând cu 2026, iar până în 2030 va trebui să se dubleze față de nivelurile actuale “pentru a satisface doar cererea europeană”, a declarat GWEC.

China reprezintă aproximativ 60 la sută din producția totală de nacelă onshore și offshore. În America de Nord nu există instalații de asamblare a nacelei offshore, deși companii precum GE Renewable Energy și Vestas au anunțat recent planuri de investiții în SUA.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online