Moderna spune că doza de rapel pare a proteja împotriva Omicron

85

Moderna Inc a declarat luni că o doză de rapel a vaccinului său COVID-19 pare să protejeze împotriva variantei Omicron cu răspândire rapidă, în testele de laborator și că versiunea actuală a vaccinului va continua să fie „prima linie de apărare împotriva Omicron” a Moderna.

Producătorul vaccinului a spus că decizia de a se concentra asupra vaccinului actual, mRNA-1273, a fost determinată în parte de cât de repede se răspândește varianta recent descoperită. Compania încă intenționează să dezvolte un vaccin special pentru a proteja împotriva Omicron, pe care speră să-l avanseze în studiile clinice la începutul anului viitor.
„Ceea ce avem disponibil în acest moment este 1273”, a spus Dr. Paul Burton, șef medical Moderna, într-un interviu. „Este extrem de eficient și extrem de sigur. Cred că va proteja oamenii în perioada următoare de vacanță și în aceste luni de iarnă, când vom vedea cea mai severă presiune a Omicron”.

Compania a spus că un tratament cu două doze din vaccinul său a generat anticorpi neutralizanți scăzuți împotriva variantei Omicron, dar o doză de rapel de 50 de micrograme a crescut anticorpii neutralizanți împotriva variantei de 37 de ori. O doză de rapel mai mare de 100 de micrograme a aceluiași vaccin a condus nivelurile de anticorpi și mai mari – de peste 80 de ori nivelurile înainte de rapel.
Datele, care nu au fost încă revizuite, au testat mostre de  sânge de la persoane care au primit vaccinul împotriva unui pseudovirus proiectat să semene cu varianta Omicron. Este similar cu datele discutate ultima dată de expertul de top în boli infecțioase din SUA, Anthony Fauci.

Compania a spus că doza de 100 de micrograme a fost în general sigură și bine tolerată, deși a existat o tendință către reacții adverse puțin mai frecvente.

Moderna a testat, de asemenea, eficacitatea vaccinului în comparație cu prototipurile sale de amplificare care vizează mai multe variante anterioare și a spus că rezultatele sunt similare.

Autoritățile de reglementare din SUA au autorizat rapelul de 50 de micrograme al vaccinului Moderna în octombrie. Primele două injecții de vaccin Moderna sunt ambele de 100 de micrograme.

Omicron, o variantă extrem de contagioasă detectată pentru prima dată luna trecută în sudul Africii și Hong Kong, a făcut curse pe tot globul și a fost raportată în 89 de țări, a anunțat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății.

Aceasta a spus că numărul cazurilor de Omicron se dublează în 1,5 până la 3 zile în zonele cu transmitere comunitară, dar a remarcat că rămân multe necunoscute despre variantă, inclusiv severitatea bolii pe care o provoacă.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online