Raiffeisen în discuții privind vânzarea filiarei sale bancare rusești

30

Raiffeisen din Austria este în discuții cu doi potențiali pretendenți pentru vânzarea braței sale bancare rusești – cel mai mare creditor controlat de vest care a rămas să opereze pe teritoriul Kremlinului.

Raiffeisen a fost supusă unei presiuni din ce în ce mai mari din partea autorităților de reglementare și a guvernelor occidentale în ultimele luni cu privire la statutul afacerii sale în țară, care a crescut de când Moscova a lansat invazia Ucrainei în februarie anul trecut.

Filiala rusă a băncii administrează active de puțin sub 27 de miliarde de euro, cu o valoare contabilă de 4,1 miliarde de euro. În 2022, a generat profituri de 2,2 miliarde de euro – 60% din câștigurile pentru întregul grup Raiffeisen. Cu toate acestea, legile ruse adoptate de când țara și-a atacat vecinul împiedică divizia să plătească dividende părintei sale din Viena.

Vorbind la întâlnirea anuală a lui Raiffeisen de joi, directorul executiv Johann Strobl a spus că banca „progresează potențiale tranzacții” și că conducerea ei „recunosc urgența de a acționa creată de război”.

Un director senior al Raiffeisen a declarat pentru Financial Times că banca a limitat discuțiile la doi ofertanți „viabili” și că va lucra intens în săptămânile următoare pentru a evalua dacă ar putea fi încheiată o înțelegere. Banca speră că va putea conveni termenii unei ieșiri anul acesta.

În timp ce Raiffeisen dorește să maximizeze valoarea oricărei tranzacții pentru acționari, marea piedică va fi probabil politică, având în vedere legislația introdusă recent care înseamnă că Vladimir Putin ar trebui să aprobe personal orice vânzare.

Un „plan B” explorat de Raiffeisen este o derivare a afacerii sale din Rusia într-o entitate separată, listată pe lista europeană. O astfel de măsură este văzută ca fiind cea mai costisitoare dintre cele două opțiuni, dar și mai viabilă din punct de vedere politic și va deveni cursul preferat de acțiune al băncii în cazul în care ambele licitații din Rusia eșuează.

Orice vânzare în Rusia va fi supusă unei tunsori punitive: întreprinderile străine din state desemnate „neprietenoase” – care includ Austria – sunt supuse unei reduceri de evaluare de minim 50% și unei taxe suplimentare de 10% care trebuie plătită direct statului rus. .

Raiffeisen se așteaptă să ia o lovitură contabilă de 1,8 miliarde de euro în bilanțul său din orice tranzacție. Rata capitalurilor proprii de nivel 1 al băncii – o măsură cheie a solidității bilanțului – va rămâne aproximativ 14% chiar și în astfel de circumstanțe, cu mult peste minimul de reglementare.

FT a raportat luna aceasta detalii despre un plan controversat al lui Raiffeisen de a schimba o bucată din activele sale abandonate din Rusia cu cele ale Sberbank din Rusia din Europa, în ceea ce un bancher implicat în tranzacție a descris drept „schimb financiar de prizonieri”.

Presiunea asupra lui Raiffeisen de a părăsi Rusia a crescut constant.

Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a fost dezvăluit în februarie de Reuters că a trimis băncii austriece o listă extinsă de întrebări exploratorii cu privire la afacerile sale în Rusia, ca parte a unui exercițiu de monitorizare a respectării sancțiunilor.

Banca Centrală Europeană, care supraveghează toți creditorii UE importanți sistematic, a cerut, între timp, un plan concret de la Raiffeisen pentru a-și înceta activitățile din Rusia.

Și Ucraina – unde Raiffeisen are și o afacere considerabilă – a amenințat că va plasa banca pe propria sa listă de sancțiuni și a făcut lobby intens în Europa pentru ca măsurile punitive să fie luate împotriva acesteia.

Raiffeisen tranzacționează cu o reducere semnificativă față de colegii săi din Europa, ca urmare a expunerii sale în Rusia.

Într-un efort de a atenua astfel de preocupări, intenționează să continue să își reducă semnificativ activitatea de creditare în Rusia în lunile următoare, indiferent de modul în care evoluează discuțiile strategice, potrivit unui membru al consiliului de administrație al Raiffeisen.

Anul trecut, a redus creditele acordate instituțiilor și companiilor rusești cu 30%.

Cu toate acestea, baza de deponenți a băncii va fi mai greu de redus. Clienții corporativi și persoane fizice din Rusia, inclusiv multe companii europene și americane, s-au adunat la Raiffeisen din cauza conexiunilor sale cu vestul. Creditorul este, de asemenea, foarte folosit de ambasadele occidentale și de jurnaliştii care încă operează în Rusia.

Anul trecut, a devenit cel mai mare facilitator al transferurilor financiare în Rusia prin intermediul rețelei Swift, reprezentând până la 40% din toate plățile în și în afara țării.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online