Londra își pierde poziția de centru financiar de top la nivel mondial

25

Londra și-a pierdut poziția de lider ca prim centru financiar global de top din lume, potrivit unei cercetări efectuate de City of London, care va spori îngrijorarea cu privire la competitivitatea Square Mile.

Londra și New York au fost la egalitate pe primul loc, potrivit datelor de analiză comparativă ale organismului de conducere al City, dar acesta este primul an în care capitala britanică nu a fost liderul clar, deoarece alte centre financiare au crescut mai repede.

Directorii de servicii financiare au avertizat că Marea Britanie riscă să își piardă locul de centru financiar de top după Brexit, care a forțat unele companii să își mute operațiunile în UE.

Există, de asemenea, îngrijorări că SUA este un loc mai atractiv pentru listarea și dezvoltarea afacerilor, având în vedere perspectiva unor evaluări mai mari și a unei culturi de afaceri mai puțin restrictive.

Companii precum Arm, cu sediul la Cambridge, și CRH, cel mai mare grup de materiale de construcții din lume, au declarat în ultimele luni că vor căuta să se listeze la New York.

Ca răspuns, miniștrii britanici au prezentat o serie de potențiale reforme ale serviciilor, inclusiv pe piața britanică de listări, precum și încercări de dereglementare a unor sectoare cheie, cum ar fi cel bancar și cel al asigurărilor, pentru a atrage noi afaceri.

Chris Hayward, președintele politicii la City of London Corporation, a declarat că “avantajul competitiv al Londrei este în pericol”, adăugând: “Este nevoie de un plan pe termen lung pentru a stimula creșterea în sectorul serviciilor financiare și profesionale”.

City of London Corporation a început să lucreze la propriile propuneri pentru a se asigura că sectorul serviciilor financiare și profesionale din Marea Britanie rămâne competitiv pe plan internațional în următorul deceniu.

O inițiativă susținută de Lloyd’s, Schroders, JPMorgan, EY și Barclays elaborează recomandări care vor fi publicate în toamnă.

City of London Corporation – care guvernează zona din jurul districtului financiar al Londrei – publică de trei ani o evaluare a competitivității marilor centre financiare.

City a declarat joi că Londra a primit un scor general de competitivitate de 60, în creștere de la 59 anul trecut, dar că New York și-a mărit scorul cu 2 puncte pentru a egala Londra. Singapore s-a clasat pe locul al treilea cu un scor de 51, Frankfurt a obținut 46, Paris 43 și Tokyo 35.

Sondajul a constatat că Londra a continuat să aibă performanțe bune în ceea ce privește factori precum inovarea, amploarea activității financiare, reziliența și infrastructura de afaceri, talentul și competențele și reglementarea.

Dar scorul New York-ului a crescut datorită creșterii ridicate a investițiilor în tehnologie, a încheierii de tranzacții și a nivelurilor crescute ale emisiunilor de finanțare durabilă.

Raportul a constatat că sectorul serviciilor financiare și profesionale din Regatul Unit a generat un excedent comercial de 64 de miliarde de lire sterline în 2022 – cel mai mare dintre toate țările. Dar a mai spus, de asemenea, că mai puține companii internaționale aleg să se listeze la Londra, în ciuda modificărilor aduse normelor de listare.

City dorește ca miniștrii să încurajeze fondurile de contribuții definite să investească în industrii cu creștere ridicată, ceea ce le-ar determina apoi să rămână și să se extindă în Marea Britanie, precum și să sporească atenția asupra unor domenii precum emisiunea de obligațiuni verzi, care încă este în urma SUA, Franței și Germaniei.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online