În lumea imprimantelor 3D – cât costă să oferi astfel de servicii?

5

Imprimantele 3D încep din ce în ce mai mult să își găsească locul în viața noastră cotidiană, dar și în buna funcționare a industriilor. Dacă iei în considerare să folosești printarea 3D în cadrul afacerii tale sau în scop personal, informațiile din acest articol îți vor fi de folos.

Primul pas către folosirea imprimantelor 3D și în scop personal a fost făcut în 2004, atunci când a fost lansat proiectul RepRap la universitatea din Bath, de către profesorul dr. Adrian Bowyer. Scopul acestui proiect a fost să se obțină un preț imprimantă 3D redus prin crearea unei imprimante capabile să se reproducă singură – 4 ani mai târziu, prima imprimantă de acest tip, denumită ulterior RepRap 1.0 Darwin a reușit să își imprime cu succes 18% din propriile componente. Acest proiect pilot a dus la apariția imprimantelor 3D cu un preț redus ce puteau fi folosite de utilizatori în scopuri comerciale la o scară mai mică, în scopuri educaționale și personale – până în acel moment, imprimantele 3D erau folosite doar în domeniile industriale.

Cu toate acestea, prețul imprimantelor 3D rămâne în continuare destul de ridicat, însă dacă luăm în considerare beneficiile acestora, putem spune că merită investiția. Există domenii în care imprimantele 3D au dus la o scădere a costurilor (cum ar fi cele de producție) deci pe termen lung, investiția se consideră amortizată. Pentru a înțelege mai bine care sunt costurile în cazul unei imprimante 3D, trebuie să vedem procesul din spatele funcționării ei. Primul pas în acest proces de fabricație aditivă este realizarea unui model digital cu ajutorul unui program CAD sau să generezi acest model prin scanare 3D.

După ce modelul digital este gata, el trebuie convertit într-un fișier de tip STL, acceptat de către imprimantele 3D – un pas important al acestei etape este verificarea și repararea potențialelor erori ale fișierului. Modelul digital final va fi ulterior importat într-un program care îl convertește în cod G, un limbaj de programare folosit în fabricarea asistată de calculator. Urmează partea cea mai interesantă – pregătirea echipamentului pentru imprimare. Asta înseamnă că trebuie să setezi controlul imprimantei 3D, să cureți masa de lucru și să încarci materia primă, adică filamentele 3D. În funcție de dimensiunea obiectului, imprimarea 3D propriu-zisă poate să dureze de la câteva ore până la câteva zile.

  • Analizând procesul de imprimare 3D, putem vedea că singurele costuri pe care le ai sunt: investiția inițială cu imprimanta – prețul poate începe de la 6.000 RON și poate ajunge și la 150.000 RON
  • materia primă – dacă te uiți la filamente 3D preț, vei vedea că o rolă poate să coste între 100 și 400 RON, în funcție de culoare și proprietăți

Imprimarea 3D poate fi o operațiune costisitoare la prima vedere, dar pe termen lung îți aduce multe beneficii, așa că, nu ezita să iei în considerare această achiziție, indiferent dacă o folosești în scop personal, comercial sau industrial!

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata