În prezent, specialiștii români în nutriție atrag atenția că există un aliment nesănătos, cu potențial de a crea dependență pe care foarte mulți români îl consumă.
Astfel, aceste alimente sunt chipsurile care reprezintă o sursă comună de dependență alimentară pentru un număr semnificativ de români.
În acest sens, studiile efectuate de cercetători au identificat dulciurile, înghețata, chipsurile și mezelurile, produse bogate în carbohidrați și grăsimi, ca având potențialul de a crea dependență la fel de puternic precum fumatul sau substanțele psihotrope.
În avrtizările experților, se arată că aceste alimente activează producția de dopamină în creier, cunoscută ca „hormonul fericirii”.
Ca urmare, dorința constantă de a le consuma devine o provocare dificil de controlat pentru oricine.
Aşadar, dacă ne referim exclusiv la chipsuri, merită menționat că doar o singură pungă de 200 de grame furnizează peste o mie de kilocalorii, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de calorii.
La o prima impresie, chipsurile par a fi doar felii subțiri de cartofi prăjiți sau coapte, adesea sărate sau cu arome diverse, după cum sugerează reclamele.
Cu toate acestea, aceste produse sunt, de fapt, extrem de procesate și dăunătoare pentru sănătate
Mai mult, ceea ce este alarmant este că anumite tipuri de chipsuri nu conțin nici măcar cartofi adevărați. În loc de asta, ele sunt fabricate dintr-o pastă de amidon obținută prin procesarea cartofilor, amestecată ulterior cu alte substanțe care îmbunătățesc gustul.
Bolile potențial asociate cu consumul excesiv de chipsuri
În contextul alimentar, atunci când aceste chipsuri sunt consumate în exces, pot să deschidă ușa către apariția unor afecțiuni extrem de grave.
Ioana Mesea, nutriționist, avertizează că aceste produse conțin carbohidrați simpli, zaharuri, grăsimi și adesea sare, o combinație care declanșează o serie de boli.
În avertizarea sa, „Carbohidraţii simpli, zaharurile, grăsimile şi, de cele mai multe ori, şi sare. Această combinație activează centrul plăcerii creierului. Poate declanșa boli cardiovasculare, obezitate, chiar şi boli oncologice şi diabet zaharat de tip 2”, a spus Ioana Mesea, nutriționist, potrivit Observator News.
Cu toate acestea, este necesată o întrebare, de ce aceste alimente nesănătoase nu sunt susceptibile să dispară de pe rafturile magazinelor?
La această întrebare, experții sugerează că singura modalitate, înainte de a face alegeri în ceea ce privește produsele alimentare este să fim bine informați.
În acest context, în cadrul unei cercetări în domeniul alimentației, menționată în New York Post, 281 de studii au arătat că 14% dintre adulți se confruntă cu dependența de alimentele ultraprocesate.
Sursa: www.antena3.ro