31 mai 2010, termen limită pentru solicitarea subvenţiilor în zootehnie

Crescătorii de ovine şi caprine pot solicita subvenţiile pe cap de animal acordate din bugetul naţional până la sfârşitul lunii mai 2010, a anunţat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Termenul limită pentru solicitarea Plăţii Naţionale Directe Complementare pentru sectorul zootehnic este 31 mai 2010. Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, producătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Astfel, efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv 25 capete caprine femele, vârsta acestora fiind de cel puţin un an până la data de 31 martie 2010.

Totodată, efectivul pentru care se solicită prima trebuie să fie identificat şi înregistrat în Registrul naţional al exploataţiilor la data depunerii cererii şi trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în solicitare, în perioada 1 iunie – 31 august 2010. APIA precizează că, începând cu 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată.

Pentru situaţia în care diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate este mai mică sau egală cu trei, nu se aplică nicio penalizare. În schimb, dacă această diferenţă este mai mare sau egală cu 3, prima totală se reduce cu un procent de 5 la sută.
De asemenea, se aplică o penalizare de 10 la sută dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 10 la sută, dar mai mic sau egal cu 20 la sută, de 15 la sută dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 20 la sută, dar mai mic sau egal cu 30 la sută şi de 20 la sută dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 30 la sută, dar mai mic sau egal cu 50 la sută.

În cazul în care raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50 la sută, solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal. Potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), subvenţiile din bugetul naţional la ovine şi caprine au fost acordate în 2009 pentru un efectiv de 6,373 milioane de capete, declarate eligibile în urma depunerii a 44.248 de cereri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata