Aderarea României şi Bulgariei la UE a fost benefică pentru Marea Britanie

Ministrul britanic al afacerilor europene şi parlamentarul Chris Bryant este de părere că extinderea Uniunii Europene (UE) pentru a include România şi Bulgaria a fost benefică pentru Marea Britanie, relatează ziarul britanic The Independent, care publică în ediţia de luni un articol cu întrebări puse de cititori şi răspunsurile la ele date de Bryant.

Întrebat de o cititoare dacă este de acord cu faptul că România şi Bulgaria au fost acceptate în UE deoarece au făcut parte din blocul sovietic şi în pofida situaţiei că sistemele lor judiciare sunt o ruşine, Bryant a răspuns: „Este adevărat că ambele ţări trebuie să depună eforturi majore pentru a-şi ameliora sistemele judiciare şi a combate corupţia, dar extinderea UE a fost bună pentru Marea Britanie. A crescut volumul comerţului pe care îl putem face, a adus o mai mare stabilitate Europei şi a ajutat multe dintre noile ţări să împărtăşească valorile democratice”.

O altă întrebare s-a referit la motivul pentru care ar trebui admise ţările balcanice în UE, în condiţiile în care comerţul cu acestea pare a implica în cea mai mare parte trimiterea de către ele a criminalităţii organizate.
Bryant este de părere că încurajarea ţărilor din Balcani să aplice pentru aderarea la UE şi pentru a opera reformele necesare înainte de a adera este de departe cel mai bun mod de a combate traficul cu droguri, cu persoane şi corupţia în regiune. Este de asemenea cea mai bună modalitate de a asigura că purificarea etnică şi instabilitatea din anii ’90 nu vor reveni.

Privind întrebarea unui alt cititor – de ce tot mai multe din legile şi politicile britanice sunt importate de la Bruxelles, ministrul britanic a apreciat că nu numai pacea pe continent a fost una din ţintele-cheie ale înfiinţării UE, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru piaţa unică, ce permite oamenilor să prospere, să facă comerţ, să trăiască şi să muncească în UE.
Forul european a fost totodată un catalizator pentru libertate în ţările care au cunoscut dictatura, fie ea de dreapta sau de stânga. Nicio ţară nu este închisă ermetic şi este în interesul britanicilor ca întreaga UE să lucreze împreună.

Având în vedere că UE a fost divizată privind războiul din Irak, ce sens poate avea să vizezi o politică externă şi de securitate comună?, întreabă alt cititor. Bryant crede că Europa nu poate conveni asupra tuturor problemelor, dar acolo unde poate fi de acord acest lucru poate avea un efect mult mai mare.
Privind ambiţiile nucleare ale Iranului, abuzurile legate de drepturile omului în Myanmar, războiul din Georgia, procesul de pace din Orientul Mijlociu, relaţiile dintre Rusia şi China, este în interesul Marii Britanii ca Europa să aibă o voce puternică, disciplinată şi unită.

Faptul că britanicii lucrează îndeaproape cu militarii danezi, olandezi, italieni, spanioli, estonieni, români, germani şi alte trupe europene şi împărtăşesc o strategie comună este vital pentru succesul în Afganistan, a mai precizat oficialul britanic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata