Medici de familie: 6 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, însă România este în continuare fruntaşă atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu această boală, a declarat marţi într-o conferinţă de presă medicul primar Cristian-Sever Oană.

Potrivit acestuia, ţări europene precum Elveţia sau Belgia au ales prevenţia şi au implementat programe naţionale de vaccinare încă din 2006, Australia, Portugalia şi Germania din anul 2007, Danemarca din anul 2008, iar Statele Unite oferă vaccinul gratuit şi băieţilor, începând din anul 2009.

„Medicii de familie susţin, în continuare, programele de informare şi conştientizare a populaţiei, însă implicarea autorităţilor este vitală în implementarea efectivă a acestor programe de prevenţie”, a afirmat dr. Cristian — Sever Oană.

La rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei Rodica Tănăsescu a declarat că vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă anul trecut în Calendarul de Imunizări, ca şi vaccinare opţională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani, cu dată efectivă de începere 1 octombrie 2013.

„Odată cu anunţarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât şi în rândul părinţilor, tocmai din dorinţa de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar 2 luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinţilor. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conştientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinţi, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceştia şi că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră. Avem nevoie de o implicare activă a autorităţilor din sănătate şi educaţie, astfel încât să reuşim să facem acest program funcţional. În caz contrar, cancerul de col uterin va ucide, în continuare, în România”, a spus Tănăsescu.

Potrivit acesteia, în cadrul programului SNMF de prevenţie a cancerului de col uterin, iniţiat la finalul anului 2013, au fost organizate 25 seminarii de informare şi educare în toate regiunile ţării.

Începând cu anul 2013, cele două metode principale de prevenţie a cancerului de col uterin — vaccinarea împotriva HPV şi screening-ul periodic — sunt prevăzute şi în legislaţia din România.

Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 şi 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, şi costurile sistemului de sănătate.

Vaccinarea împotriva HPV are caracter opţional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinţi, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar şi împotriva tulpinilor 6 şi 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata