Adrian Năstase: PNL să accepte că PSD va avea candidat la şefia Guvernului

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat marţi (31 august 2010) că într-o formulă de colaborare viitoare cu Partidul Naţional Liberal ar trebui acceptată ideea că social-democraţii vor da candidatul la şefia Guvernului.

„Noi am considerat că ar fi normal ca, într-o formulă de colaborare viitoare, dincolo de procentele pe care le are fiecare dintre partide, să fie acceptată o formulă în care noi să dăm un candidat de premier. Sigur, este o chestiune de principiu, că până la urmă discutăm despre pielea ursului din pădure”, a afirmat Năstase, înainte de şedinţa grupurilor parlamentare reunite ale PSD+PC.

El a susţinut că PNL, prin programul politic lansat, încearcă să recupereze votul de dreapta care ar veni din zona PDL şi „accentuează o despărţire de ideile şi valorile stângii, inclusiv în ceea ce priveşte guvernările PSD şi PDSR”.
„Nu ştiu dacă lucrul acesta ne ajută foarte mult. Este vorba despre o poziţionare ideologică. Ar trebui să fim atenţi, să nu creăm fracturi, crevase, care să fie dificil de depăşit ulterior”, a subliniat liderul PSD.

El şi-a exprimat speranţa că partidele din opoziţie vor avea înţelepciunea să gândească strategiile proprii, dar şi să lase suficient loc pentru înţelegeri în zona apărării statului de drept şi a procesului democratic, cât şi unei guvernări anticriză. Adrian Năstase a menţionat că social-democraţii ar avea timp să găsească soluţia potrivită pentru Preşedinţie, în cazul în care nu vor fi alegeri anticipate.

„Nu cred că asta este prima prioritate pe care o avem. Este important să găsim o formulă acum în legătură cu felul în care gândim o variantă de guvernare şi discuţiile se poartă la noi în partid mai ales pe soluţiile pe care ar trebui să le adoptăm în ce priveşte problemele stringente”, a arătat social-democratul.
Cât priveşte colaborarea cu PNL, preşedintele CN al PSD a afirmat că nemulţumirile social-democraţilor sunt generate de anumite evoluţii la nivel central şi de unele declaraţii „mai puţin inspirate”.

„PSD este un partid mare, în care oamenii au experienţe diferite în relaţia cu PNL, mai ales cei care vin din teritoriu, unde lucrurile nu sunt întotdeauna foarte simple şi unde nu întotdeauna s-au găsit soluţiile cele mai bune de colaborare…

Atunci, acestea, nu le spun neapărat frustrări, dar aceste nemulţumiri, unele generate şi de anumite evoluţii la nivel central sau de unele declaraţii mai puţin inspirate, de înţelegerea unui anumit tip de strategie din partea unui partener de opoziţie, dar care are propriile sale interese, toate aceste lucruri generează exprimarea unor puncte de vedere, care, fără să fie grave şi fără să declanşeze o atitudine potrivnică unei relaţii politice reacţionale cu PNL, creează, aşa cum se întâmplă şi la liberali în relaţia cu noi, un anumit zgomot de fond pe care dumneavoastră îl percepeţi foarte bine, îl preluaţi şi îl amplificaţi după aceea în informaţia publică”, a explicat liderul PSD.
Totuşi, el a menţionat că mesajul cel mai important este cel de colaborare cu Partidul Naţional Liberal.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata