Agricultura ar putea scoate România din criză

Daca s-ar investi mai mult in agricultura, România ar putea iesi mai usor din criza, a spus Florenta Trica, unul dintre tinerii care au beneficiat de cei 25.000 de euro acordati prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

Florenta Trica este absolventa de studii de specialitate agricole si a depus in luna februarie un proiect pentru acordarea sumei de 25.000 de euro pentru stabilirea in mediul rural a tinerilor in vârsta de pâna la 35 de ani. Prezenta miercuri la conferinta “Administratia publica, intreprinzatorii privati si societatea civila: un parteneriat pentru promovarea antreprenoriatului in România” din cadrul GEW, Florenta Trica a declarat:

“Împreuna cu sotul meu am parcurs traseul invers si am venit de la oras la sat. Am depus in februarie dosarul si a fost aprobat intr-o luna. Cu prima transa, in valoare de 15.000 de euro, am achizitionat o semanatoare si o platforma de transport. Am luat in arenda o ferma de 135 de hectare, pe care le-am cultivat initial cu grâu si porumb, iar in septembrie am cultivat rapita. Este un program usor de accesat dar, din pacate, nu este suficient mediatizat si tinerii nu cunosc aceasta facilitate”.

Dintre dificultatile intâmpinate, Florenta Trica a mentionat lipsa de informatii si intârzierea achitarii subventiilor agricole, care inca nu au fost platite fermierilor, precum si lipsa de sustinere din partea autoritatilor a intreprinzatorilor din agricultura. “Daca s-ar investi mai mult in agricultura, PIB¬ul României ar creste rapid.
Conformitatea unui dosar pentru finantari prin Programul National de Dezvoltare Rurala este stabilita pe loc, daca nu sunt multi solicitanti, a precizat Oana Vochitoiu, cons ilier la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Reamintim ca peste 3 milioane de persoane, din 77 de tari, iau parte la 25.000 de evenimente in cadrul Saptamânii Mondiale a Antreprenoriatului (Global Entrepreneurship Week 2009). Manifestarea reuneste elevi, studenti, antreprenori, oameni de afaceri, angajati si lideri din comunitatea de afaceri si din cercurile de decizie guvernamentala si are ca obiectiv formarea de retele sociale si popularizarea modelelor de succes.

În cadrul GEW România 2009, GEA Strategy & Consulting (structura pentru strategii de dezvoltare economica si consultanta a Grupului pentru Economie Aplicata – GEA) si Fundatia Post Privatizare, cu sprijinul portalului esimplu.ro, au organizat cea de-a doua editie a conferintei “Administratia publica, intreprinzatorii privati si societatea civila: un parteneriat pentru promovarea antreprenoriatului in România”.
În timpul Saptamânii Mondiale a Antreprenoriatului din România, studentii isi pot lansa afaceri pilot prin programul START!Business, iar elevii iau parte la etapa locala a competitiei de antreprenoriat “Lumea ta, Afacerea ta”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata