Alpinistul Ticu Lăcătuşu încearcă o nouă „premieră” pentru România – traversarea Groenlandei pe schiuri

După ce a cucerit cele mai înalte vârfuri muntoase de pe Terra, alpinistul Constantin (Ticu) Lăcătuşu a anunţat, miercuri, 14 aprilie, începerea celei de a doua părţi a expediţiei „Eco-Greenland” România 2010 – traversarea celei mai mari întinderi glaciare, după Antarctica, pe schiuri.

„Acest proiect se încadrează în altceva. Ajungi să mergi în Himalaya de 10 ori, după care vezi că nu mai ai nicio motivaţie şi trebuie să cauţi proiecte care să te motiveze, proiecte mai originale, mai deosebite. Acesta este mai deosebit”, a spus Ticu Lăcătuşu despre aventura pe care o va începe, împreună cu colegul său Cornel Coman, pe 18 aprilie – traversarea Groenlandei de la est la vest.

El a mărturisit că îşi dorea de mai mult timp să meargă pe urmele exploratorului norvegian Fridtjof Nansen, dar a precizat că, spre deosebire de acesta, el va străbate un traseu mai lung, cu aproximativ 100 de kilometri, şi mai la nord, fiind vorba în total de peste 600 de kilometri pe care va trebui să îi străbată în 30 de zile.

„Este un vis mai vechi să ajungi să mergi pe urmele lui Nansen, iar realizarea are la bază un proiect şi mai ambiţios pentru că vom face o traversare a celei mai mari insule a lumii, Groenlanda, pe un traseu mai lung cu circa 100 de kilometri decât cel al lui Nansen, în total circa 600 de kilometri, pe linia Cercului Polar, de la est la vest, destinaţia finală fiind la aproximativ 100 kilometri nord de Cercul Polar.

Traversarea va dura aproximativ o lună de zile, pe schiuri, în care noi, doi alpinişti români, vom fi faţă în faţă cu cea mai mare acumulare de gheaţă de pe Terra, după cea din Antarctica, cu vremea, cu propriile slăbiciuni, cu echipamentul.

Acolo vom avea o expunere totală, deoarece nu vom avea niciun contact cu exterior decât prin satelit, nu va exista niciun sprijin din exterior, ne vom baza în totalitate pe forma noastră fizică, pe echipament şi pe pregătirea noastră psihologică, tactică, tehnică şi pe noroc”, a declarat,  Lăcătuşu.

Pericolele principale pe care le vor avea de înfruntat cei doi alpinişti vor consta, în special, în crevasele de pe traseu, oboseala generată de efortul intens şi continuu, vântul puternic şi, nu în ultimul rând, nedoritele, dar posibilele, întâlniri cu urşii polari.

Cei doi nu vor beneficia de niciun ajutor extern pe traseul lor, fiind nevoiţi să îşi care singuri săniile cu echipament şi mâncare.

Etapele pe care vor trebui să le parcurgă zilnic vor fi de 10 până la 25 de kilometri zilnic, în prima parte mai scurte din cauza greutăţii mari a săniilor şi a urcuşului intens spre culmea calotei glaciare, altitudinea maximă la care vor ajunge pe perioada traversării situându-se în jurul cotei de 2.500 de metri. În perioadele de furtună, echipa va fi obligată să aştepte în cort sau igloo pentru a supravieţui până la apariţia vremii favorabile.

Traseul pe care îl vor urma cei doi începe la Bucureşti, urmează Copenhaga (Danemarca) – Reikjavik (Islanda) – Kulusuk/ Tasiilaq (Groenlanda) – Isortok – Naqtivit fjord (coasta de est) acesta fiind locul de unde începe efectiv traversarea de la est spre vest a insulei Groenlanda până la Kangerlussuaq fjord (pe coasta de vest) – Copenhaga şi înapoi la Bucureşti.

Proiectul Ego-Greenland România 2009 – 2010 este cel mai îndrăzneţ al unei echipe de alpinişti români. Prin acest proiect s-a dorit atingerea a trei obiective – ascensiunea celui mai înalt vârf din Groenlanda (pe 3 iunie, vârful Gunnbjornsfjeld – 3.700 metri, cel mai înalt vârf din Groenlanda şi Arctica), cucerirea unui vârf virgin (pe 7 iunie, în premieră absolută, vârful Petra Peak, 3.300 metri, Ticu Lăcătuşu singur, un vârf complex, cu crevase, seracuri şi creastă finală expusă) şi traversarea completă a Groenlandei.

„Pentru a vedea care este dificultatea acestei expediţii vreau să menţionez că anul trecut au plecat să traverseze insula 15 expediţii, foarte bine pregătite, unele din ţări scandinave care sunt experte în acest gen de expediţii polare, altele din Marea Britanie, Germania, şi din toate acestea doar două au reuşit să termine, să ajungă la finish. Procentajul este foarte mic şi spune foarte multe despre greutatea acestui traseu”, a spus Lăcătuşu.

În cea de a doua parte a expediţiei se urmăreşte şi efectuarea unor observaţii meteorologice, climatologice, glaciologice, geologice şi colectarea unor probe de roci şi gheaţă pentru analize de laborator, inclusiv izotopice.

„Pe parcurs vom face şi nişte investigaţii de natură ştiinţifică, pentru a reuşi să formulăm nişte concluzii legate de aspectele încălzirii globale asupra calotei glaciare a Groenlandei. Am făcut asta şi anul trecut, în prima fază a proiectului, dar acum vom lua şi probe de gheaţă, care vor fi investigate ulterior în laboratoare, probe pe bază de izotopi, din care pot rezulta nişte concluzii foarte interesante de ordin climatic, geografic, asupra efectelor încălzirii globale şi asupra evoluţiei calotei glaciale a Groenlandei”, a spus Ticu Lăcătuşu.

Traseul expediţiei în timp real şi noutăţi despre cei doi alpinişti români vor putea fi găsite pe site-ul creat special pentru această expediţie www.lacatusu.ro.

Constantin Lăcătuşu, din Piatra Neamţ, a fost primul român care a urcat pe Everest (1995), primul român pe un vârf de 8.000 de metri (Broad Peak – 8.047 m, 1992), singurul român învingător pe cele mai înalte vârfuri ale celor şapte continente (1993 – 2001), a avut o tentativă de ascensiune solo pe Lhotse (în Himalaya, până la 8.350 metri, fără oxigen artificial şi fără şerpaşi) şi peste 30 de ascensiuni externe în premieră românească.

Cornel Coman, din Bucureşti, are 61 de ani şi este unul dintre cei mai experimentaţi antrenori de alpinism şi schi-alpinism din România. A organizat expediţii în Alpi, Caucaz, Tian Shan, Pamir, Africa şi Himalaya. A iniţiat prima expediţie românească din istorie în Himalaya, realizată în 1985.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata