Amendamentul lui Urban privind declaraţiile de interese pentru jurnalişti, respins în comisie

17

Comisia juridică a Senatului a respins marţi (9 februarie 2010) amendamentul senatorului PD-L Iulian Urban privind introducerea, în Legea ANI, a obligativităţii pentru jurnalişti de a-şi declara interesele.

La şedinţa comisiei au participat reprezentanţii unor organizaţii non-guvernamentale din domeniul presei, care au vrut să-şi prezinte poziţia în legătură cu această propunere.Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a declarat că „amendamentul, aşa cum este el formulat, pune greutatea pe jurnalist”, explicând că răspunderea revine redacţiei, deci persoanei juridice, fiind solidară.

„Dacă cerem jurnalistului să-şi facă declaraţia de interese, asta nu rezolvă cu nimic problema patronului, care este probabil cel care îi dictează să scrie într-un fel sau altul. Deci mutăm răspunderea asupra celui care, la un moment dat, poate fi silit să scrie într-un anume fel”, a subliniat ea. Avădanei le-a spus senatorilor că s-a încercat impunerea obligaţiei, în codurile de conduită, de a depune declaraţii de interese către şefii redacţiilor.

„Să vă spun care a fost reacţia jurnaliştilor acelora amărâţi, la introducerea acestor prevederi în codul deontologic: răspunsul lor a fost ‘bine, eu îmi depun declaraţia de interese şi în momentul în care patronul meu va vedea că am 20 de acţiuni la Fabrica de cojoace din Orăştie, în momentul în care va fi nevoie de prima reducere de personal, mă va da pe mine afară pentru că eu mai am o sursă de venit'”, a spus ea.

Liana Ganea, director al Agenţia de Monitorizare a Presei, a avut o poziţie contrară, precizând că la această oră, Convenţia Organizaţiilor de Media, împreună cu Clubul Român de Presă şi cu Asociaţia Ziariştilor din România, fac „eforturi imense” pentru a găsi nişte mecanisme de implementare a Codurilor deontologice. Amendamentul lui Urban a fost respins cu 4 voturi pentru (reprezentanţii PSD şi PNL) şi 1 împotrivă, însă senatorul democrat-liberal va avea posibilitatea să îl susţină în plenul Senatului.

Tot marţi, senatorii din Comisia juridică au dat raport de respingere pentru un alt proiect de modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate care prevedea obligaţia pentru toţi salariaţii bugetari de a depune declaraţii de avere şi interese dacă au venituri mai mari de 5 salarii medii pe economie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata