Moscova şi Kiev sprijină la unison Transnistria separatistă

4

Transnistria se pregăteşte pentru ‘aniversarea a 20 de ani de independenţă’, anunţă cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, relevând că la ‘festivităţile’ din 2 septembrie vor participa deputaţi ruşi şi ucraineni.

Mai mult decât atât, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a delegat să participe la aceste acţiuni pe ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Chişinăul consideră că acest gest constituie o sfidare, deoarece toate deplasările oficiale în republica separatistă trebuie puse de acord cu autorităţile moldovene. Acum, o astfel de imputare i-ar putea fi adresată şi Kievului, deoarece poziţia Ucrainei faţă de Transnistria s-a îmblânzit în mod vizibil.

În fiecare zi de la Chişinău se fac auzite declaraţii care irită nu doar Moscova, ci şi Kievul, scrie cotidianul rus, menţionând o recentă ‘confesiune’ a preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, făcută luni pe portalul Privesc.eu.

Afirmaţia lui Ghimpu, potrivit căruia, după proclamarea independenţei, Republica Moldova şi Ucraina ar fi putut, teoretic, să discute varianta unui schimb de teritorii – Transnistria în locul Bucovinei de Nord şi a Basarabiei de Sud – a fost deja auzită la Kiev, iar concluzia că astăzi această problemă ar putea fi soluţionate dacă Ucraina şi Republica Moldova vor conlucra în direcţia integrării europene a stârnit emoţii puternice la Kiev.

‘România, iar acum şi Republica Moldova, emit pretenţii teritoriale la adresa noastră, ceea ce nu este normal’, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta deputatul ucrainean Vasili Hara. Înainte de aceasta, ministrul ucrainean de Externe declarase, în cadrul unor negocieri cu partea română, că nu intenţionează să cedeze nimănui nici măcar o insulă nelocuită pe Dunăre, nemaivorbind de regiuni întregi, aminteşte ziarul rus.

În opinia analistului ucrainean Serghei Tolstov, ‘declaraţia lui Ghimpu nu trebuie trecută cu vederea’. ‘La putere în Republica Moldova se află oameni cu viziuni politice lipsite de sustenabilitate, iar poziţia oficială a Kievului trebuie să fie una precaută’, atenţionează analistul. Săptămâna aceasta, problema recroirii teritoriale şi a modificării statutului Republicii Moldova s-a făcut auzită de nenumărate ori.
Liderii naţional-liberali le-au solicitat alegătorilor că sprijine în referendumul din 5 septembrie ideea revenirii la alegerea prin vot popular a preşedintelui ţării, pentru ca apoi să fie ales ‘un preşedinte viteaz, care să ducă republica Moldova în România, aceasta fiind cea mai scurtă cale în UE‘.

Liderul Partidului Naţional-Liberal, Vitalia Pavlicenco, a explicat că problema unirii dintre Republica Moldova şi România nu prin forţă, ci în urma unui referendum sau a unui vot în parlament, se află în cadrul terenului constituţional al republicii. De asemenea, Pavlicenco s-a declarat gata să apere în faţa Curţii Europene de Justiţie dreptul său de a face apel la unirea cu România.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, o asemenea atmosferă la Chişinău influenţează negocierile pe marginea conflictului transnistrean şi poziţia participanţilor. În opinia analistului Tolstov, Ucraina îşi va schimba atitudinea faţă de această problemă în favoarea Transnistriei.
‘Kievul nu va mai sprijini ultimatumurile Chişinăului şi va încerca nu doar să ridice blocada economică pe care o organizase la vremea sa Chişinăul şi care fusese susţinută de Administraţia lui Viktor Iuşcenko, ci şi să apere pe viitor regiunea transnistreană de alte posibile blocade’, declară Tolstov.

În acelaşi timp, analistul ucrainean este de părere că liderii de la Kiev îşi vor menţine cererile faţă de Tiraspol, al cărui lider Igor Smirnov ‘la fel ca Vladimir Voronin odată, îşi schimbă poziţia în funcţie de conjunctură’. Kievul ar dori să înţeleagă mai bine ‘la ce se poate aştepta de la conducerea transnistreană’, a subliniat politologul.
În opinia altui cunoscut politolog ucrainean, Mihail Pogrebinski, în sprijinul său acordat Transnistriei, Kievul va ţine cont de atitudinea UE.

‘Între Moscova şi UE se înregistrează o concurenţă legat de cine va atrage de partea sa Ucraina în procesul de reglementare a conflictului transnistrean’, explică Pogrebinski, estimând că ‘este puţin probabil ca liderii de la Kiev să vrea crearea de probleme în relaţiile cu UE’‘. La ‘festivităţile’ din Transnistria vor sosi deputaţi ucraineni şi ruşi.

De asemenea, este pentru prima dată când ambasadorii Ucrainei şi Rusiei în Republica Moldova vor veni la Tiraspol nu în calitate de persoane private, ci de oficiali. Ministrul-adjunct al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Andrei Popov, a refuzat marţi să comenteze această informaţie, însă o sursă din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) a declarat pentru ziarul rus că autorităţile moldovene nu vor ezita să replice la delegarea ambasadorului rus Valeri Kuzmin la festivităţile de la Tiraspol.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News