Andrei Marga: Daniel Funeriu se foloseşte repetat de aparente citate din lucrările mele

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai (UBB), prof. univ.dr. Andrei Marga, îl acuză pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, că ”se foloseşte repetat de aparente citate” din volume publicate de universitarul clujean.

”Ministrul Daniel Funeriu face acest lucru pentru a-şi susţine două idei false, care îi sunt proprii: că eu aş fi apărat, cu propunerea de board of trustees, externalizarea desemnării conducerii universităţilor, că eu aş sprijini, cerând să se ia în seamă contexte şi tradiţii indigene, ‘reformele’ sale”, a declarat, joi, 15 aprilie, rectorul UBB.

El susţine că ”maniera” lui Funeriu de a se agăţa ”şmechereşte” de texte ale altora, pe care nu le înţelege, îi ”repugnă”, dar nu îl miră.

”Intervenţiile mele sunt publice, fireşte, şi oricine le poate examina. Sunt dator să spun, însă, din nou, că Funeriu ar trebui să citească textele din care citează. ‘Legea’ pe care a încropit-o nu are de-a face cu acele board of trustees şi oricine îşi poate da seama comparând textele! Aceeaşi ‘lege’ este străină de cunoaşterea şcolilor, liceelor şi universităţilor din ţară (ceea ce poate uşor sesiza oricine compară onest texte şi realităţi!)”, a afirmat Andrei Marga.

El consideră că este nefiresc ”ca o persoană care n-a condus vreodată o clasă, o grădiniţă, o şcoală, o catedră, o facultate să ia decizii pentru toate”.

”Ca universitar trebuie să îi amintesc că ar trebui spus adevărul cetăţenilor României: pe când Funeriu căuta de lucru printre membrii ‘colectivelor’ unor granturi, mulţi intelectuali ai acestei ţări erau deja profesori desemnaţi oficial de respectivele universităţi din Germania sau din alte ţări. Ceea ce este o mare diferenţă! În rest, Funeriu ar trebui să citească pentru a nu mai relua cu suficienţă formulări ale trupeţilor nazişti de odinioară sau ale lui Stalin drept ‘înţelepciuni’ pentru cei ce îl ascultă”, a spus rectorul UBB.

Recent, profesorul Andrei Marga declara, referindu-se la campania care se duce împotriva corupţiei şi care ”a sporit, de fapt, corupţia”, că ministrul Daniel Funeriu ”spunea în Parlament că ‘avem nevoie de sânge proaspăt’, fără să îşi dea seama că trupeţii nazişti folosiseră deja parola în raidurile de la München sau Freiburg im Breisgau din anii ’30.

Ulterior, Stalin a folosit deviza ‘să aducem sânge proaspăt’ atunci când şi-a decimat elita generalilor şi a specialiştilor din universităţi şi institute de cercetare. Ceea ce a urmat se ştie: un adevărat cataclism social, într-o lume în care calificările şi valorile contează”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata