AOAR susţine adoptarea monedei euro din 2015

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) se declară surprinsă de poziţia directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, cu privire la posibilitatea decalării de către România a calendarului adoptării euro şi susţine că adoptarea monedei europene ar trebui să aibă loc în conformitate cu Programul de Convergenţă, începând cu 1 ianuarie 2015.

„AOAR a luat act cu îngrijorare de declaraţia directorului general al FMI, Domnul Dominique Strauss-Kahn, cu privire la posibilitatea decalării de către România a calendarului adoptării monedei euro, calendar pe care Guvernul României l-a reconfirmat prin recentul Program de Convergenţă transmis Comisiei Europene în martie 2010.

AOAR este surprinsă de schimbarea de poziţie a FMI care, în 2009, aprecia că o adoptare a monedei euro de către toţi cei 11 membri ai UE, aflaţi în afara zonei euro, ar contribui la consolidarea blocului economic european, mărind stabilitatea şi încrederea acestuia”, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei.

În acest context, AOAR va susţine public în aprilie, într-o conferinţă de presă, necesitatea menţinerii calendarului de adoptare a monedei euro şi apreciază că acest obiectiv major trebuie să devină o temă centrală a dezbaterilor publice şi a măsurilor ce vor fi adoptate de Parlament şi Guvern în 2010 şi 2011.

”Sunt convins că România va fi pregătită pentru revenire, ca să-şi ocupe locul meritat în Uniunea Europeană. Unul dintre scopurile statului este acela de a adera la zona euro. Nu ştiu dacă Guvernul va menţine ţinta de aderare, 2015, sau o va amâna, dar consider că veţi fi bine pregătiţi datorită acestui program al Fondului. FMI este aici să vă ajute’, a declarat, marţi, Dominique Strauss-Kahn.

Acordul cu FMI susţine, prin măsurile din cadrul acestuia, ideea realizării unor indicatori economici apropiaţi criteriilor de la Maastricht, potrivit AOAR. Astfel, Asociaţia Oamenilor de Afaceri solicită partidelor politice, sindicatelor şi patronatelor să-şi exprime poziţia faţă de acest obiectiv economic major ce trebuie atins, chiar dacă pe termen scurt şi mediu vor exista dificultăţi sociale şi economice importante, generate de măsurile economice ce trebuie adoptate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata