Asociaţiile medicilor de familie: Perceperea de taxe pentru servicii medicale la cerere este legală

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) susţin, într-o declaraţie de presă, că în ultima vreme apar o serie de acuzaţii nefondate cu privire la activităţile desfăşurate de cabinetele de medicină de familie.

În legătură cu aşa zisele încasări ”ilegale” de taxe de către medicii de familie, aceştia susţin că începând din luna martie a anului 2010, conform Ordinului comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 44/53/2010, toate serviciile medicale (cu excepţia urgenţelor, a bolilor acute şi subacute) vor fi acordate în baza unor programări, inclusiv cele finalizate cu bilete de trimitere către alte specialităţi sau examinări paraclinice (laborator, radiologie, ecografie,etc.).

În conformitate cu noul Contract-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de
asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, cu începere din aprilie 2010, Casa de asigurări recunoaşte un număr de 20 de consultaţii în medie pe zi, adică maximum 420 de consultaţii pentru o lună cu 21 de zile lucrătoare, inclusiv pentru consultaţiile finalizate cu bilete de trimitere către alte specialităţi sau examinări paraclinice.

Totodată, furnizorul are dreptul de a încasa contravaloarea serviciilor medicale care nu se decontează de casele de asigurări de sănătate din Fond, conform prevederilor legale în vigoare. Pacienţii care solicită orice servicii medicale trebuie programaţi, în limita numărului de servicii recunoscute de casa de asigurări, data programării depinzând de numărul de servicii medicale solicitate.

Pe de altă parte, pacienţii care solicită furnizarea acestor servicii medicale înaintea datei programate sau fără programare, trebuie să achite contravaloarea acestor servicii medicale, iar furnizorul de servicii medicale are dreptul de a o încasa, subliniază reprezentanţii medicilor de familie.

Medici de familie afirmă că în cazul în care pacientul solicită şi achită furnizarea serviciului înaintea datei
programate, în nici un caz nu se poate presupune că este afectat dreptul pacientului de a beneficia de celelalte drepturi ce derivă din drepturile de asigurat ale pacientului.

Reprezentanţii medicilor de familie consideră că în ultima perioadă, instituţiile şi persoanele competente au transmis răspunsuri repetat neclare, de natură să inducă populaţiei ideea că este ilegală încasarea unei taxe pe consultaţie cu chitanţă, în afara pachetului de servicii.

O astfel de percepere de taxe aferente unor servicii medicale şi mai ales a unor servicii medicale la cerere este perfect legală şi, mai mult, face obiectul reglementării din cuprinsul Contractului-cadru pe anul 2010 susţin aceştia.

SNMF şi FNPMF au solicitat repetat o întâlnire în vederea clarificării unor aspecte rămase incerte şi emiterii unui protocol de aplicare a Normelor şi Contractului-cadru pe anul 2010, fără a primi însă răspuns.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata