Depistarea sistematică a trisomiei

În ultimii 10 ani, naşterile de copii trisomici în Franţa au scăzut de trei ori. Depistarea prenatală a bolii ridică mai multe probleme de ordin etic. Potrivit unui studiu clinic, efectuat de Institutul Jérôme Lejeune, acidul folic – un derivat foarte apropiat al vitaminei B – are un efect pozitiv asupra dezvoltării psihomotorii a copiilor trisomici.

Este vorba de o nouă pistă de tratament a manifestărilor bolii menţionată într-un studiu american, publicat în noiembrie 2009, care a arătat, pentru prima dată, că stimularea producerii de noradrenalină ameliorează capacităţile mintale, scrie Journal du dimanche (JDD).
Cercetătorii de la Facultatea de medicină din Stanford (California), autorii acestei descoperiri majore consideră că este posibil astfel să se amelioreze funcţionarea mintală a copiilor trisomici.

Trisomia 21 este o boală genetică gravă şi incurabilă. În Franţa, deşi numărul de sarcini depistate cu această anomalie cromozomică aproape că s-a dublat în ultimii ani, naşterile de copii trisomici au scăzut de trei ori: 96% din cazurile depistate înainte de naştere s-au soldat cu întreruperea medicală a sarcinii.
‘Este pur şi simplu eugenism’, afirmă Jean-Marie Le Méné, preşedinte al Fundaţiei Jérôme Lejeune, care finanţează în mare parte cercetarea asupra trisomiei 21 în Franţa.

‘Nu judec oamenii, ci sistemuľ, continuă acesta, care este tatăl a nouă copii. El adaugă că depistarea nu este obligatorie, dar că medicii sunt obligaţi să propună acest lucru. Într-un aviz emis în luna octombrie 2009, Comitetul naţional consultativ pentru probleme de etică (CCNE) a recunoscut că ‘diferenţa între a obliga la a spune şi incitarea la a face este fragilă’.

Din 1997, depistarea prenatală a trisomiei 21 este propusă în mod sistematic tuturor femeilor, indiferent de vârstă. Peste 80% dintre ele acceptă să se supună acestor examene, fără a şti ce implică de fapt acest lucru. Unii consideră că generalizarea depistării prenatale a trisomiei 21 este o politică de sănătate publică care costă aproape 100 de milioane de euro pe an.

Depistarea în sine nu este pusă în discuţie, dar ea ridică numeroase probleme de ordin etic. Din iunie 2009, ea se face din primul trimestru de sarcină din cauza creşterii numărului de amniocenteze (11%), acest act medical provocând un avort în aproape unu din o mie de cazuri. 15% din cazurile de trisomie nu sunt depistate nici prin markeri serici nici prin ecografia din al doilea trimestru.

‘Părinţii nu au la dispoziţie suficiente elemente pentru a lua ei înşişi decizia’, subliniază vicepreşedinta asociaţiei Trisomie 21, Sylvia Gaymard. ‘Medicii îi sfătuiesc în general să întrerupă sarcina şi prezintă avortul drept singura soluţie posibilă’, afirmă aceasta. La Paris, până în anii 1990, un copil din zece încredinţat spre adopţie era trisomic. Un copil trisomic din patru era abandonat la naştere din cauza handicapului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata