Atenţie la refinanţarea împrumuturilor! Rata poate să crească

– Pentru un credit de 10.500 lei pe 5 ani, rata poate creşte de la 247 lei la 278 lei

.
Aveţi un credit şi vreţi să îl refinanţaţi, pentru că aveţi probeleme cu plata ratelor? Gândiţi-vă de două ori, pentru că analiştii atrag atenţia că, în prezent, chiar dacă unele bănci au mai scăzut dobânzile, costurile totale pe care le implică o refinanţare fac ca această variantă să nu fie una avantajoasă, în multe cazuri.

Cei care iau în calcul refinanţarea unui credit este necesar să cunoască faptul că trebuie să suporte o serie de costuri adiţionale – un comision de rambursare anticipată care este de 1-5%, comisionul de acordare a creditului nou, care poate varia de asemenea între 1 şi 5%, la care se adaugă şi scrisoarea de refinanţare (care mai scoate din buzunarele clienţilor până la 100 euro) şi eventual alte costuri gen asigurare, comision de analiză.

De exemplu, pentru un credit de 10.500 lei pe 60 de luni, luat în 2007, rata este de 247 lei, având un comision de rambursare în avans de 2,5%. Soldul actual a ajuns la 7.200 lei.

Dacă  acest credit se refinanţează acum, cu un credit de 7.770 lei – care include un comision de rambursare în avans şi comision de acordare – pe o perioadă de 36 luni. În acest caz, rata urcă la 278 lei, faţă de 247 lei cât era la creditul vechi, astfel că varianta refinanţării pentru acest caz nu este recomandată.

Integral în Gândul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata