Băncile execută case de jumătate de miliard în 2010

– Bancherii stau pe un munte de bani pe care nu ştiu sau nu pot să îl exploateze: executările silite. Explicaţiile sunt multiple, de la lipsa de pricepere în a vinde o casă, la mafia executorilor bancari, care, de multe ori, îşi vând între ei case şi terenuri la preţuri infime.

.
În primele trei luni ale acestui an băncile au scos la licitaţie peste 4.300 de locuinţe sau terenuri pe care le-au luat de la rău-platici în urma executărilor silite, ceea ce înseamnă că, la un preţ mediu de 30.000 de euro pe proprietate, valoarea lor totală pe 2010 ar putea depăşi 500 de milioane de euro.

Din această sumă însă, băncile vor reuşi să încaseze cel mult 10%, adică 50 de milioane de euro, pentru că licitaţiile merg foarte greu şi nimeni nu pare interesat să cumpere, informează Gândul.

„Impresia mea este că băncile se feresc să apară în public cu executări silite şi să alarmeze populaţia. Impresia mea este de asemenea că băncile nu vor să devină agenţii imobiliare dar ţin în acelaşi timp lucrurile într-o stare de alarmă, nici ca să sperie dar nici ca să lase clienţii să stea fără griji deşi nu îşi plătesc ratele”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

Majoritatea băncilor anunţă aceste licitaţii pe siturile proprii. În timp ce unele bănci au un buton la vedere care face trimitere la listele cu bunurile scoase la licitaţie în urma executărilor silite, altele preferă să ascundă aceste anunţuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata