Baritonul Dan Iordăchescu a murit

Baritonul Dan Iordăchescu a murit duminică, 30 august 2015, la vârsta de 85 de ani. Trupul neînsuflețit va fi depus în foaierul Operei Naționale București, marți, 1 septembrie 2015, între orele 15.00-16.30, iar funeraliile vor avea loc miercuri, 2 septembrie 2015, la ora 12.00, la Cimitirul Bellu din Capitală.

***

Baritonul Dan Iordăchescu s-a născut la 2 iunie 1930, la Vânju Mare, județul Mehedinți. Mama sa, Sevastia, a fost învățătoare și cântăreață de muzică populară tradițională la Iași, iar tatăl, George, a fost profesor de fizică la Iași.

A urmat Facultatea de Teatru din Iași (1948-1949), apoi Conservatorul de Muzică ”Ciprian Porumbescu” din București (1952-1956), fiind îndrumat de nume mari ale pedagogiei de canto românești: Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, regizorii Jean Rânzescu, Panait V. Cottescu și dirijorul Jean Bobescu.

Și-a continuat studiile de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), la Paris (1958-1960) și la Roma (1960). Ulterior, și-a desfășurat activitatea la Ansamblul C.C.S. și la Ansamblul S.P.C. (Sfatul Popular al Capitalei), unde a înființat personal stagiunea de spectacole și concerte de operă. A continuat apoi ca prim-solist al Operei Române din București (1956-1988). Printre rolurile care l-au consacrat la Opera Națională București se numără: „Don Giovanni” din opera cu același nume de Wolfgang Amadeus Mozart, Germont din „La Traviata” de Giuseppe Verdi, Renato din „Bal mascat” de același compozitor, Malatesta din „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, conform site-ului www.daniordachescu.ro.

Între 1978-1988 a fost și prim-solist al Filarmonicii de Stat ”George Enescu”. Din 1979, a susținut cursuri de masterat în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia (a locuit 6 ani și jumătate la Istanbul) și România. A fost profesor universitar la Academia de Muzică din București. Din 1993 a fost membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

A cântat, pe parcursul prodigioasei sale cariere, pentru milioane de oameni, nu doar prin intermediul radioului și al numeroaselor sale înregistrări, dar și live, străbătând țara, dar și lumea. În cele 262 de turnee întreprinse, a fost prezent pe cele mai importante scene lirice din 331 de orașe, 61 de capitale și 86 de metropole din întreaga lume. I-a avut parteneri pe Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Mario del Monaco, Montserrat Caballe, Renata Scotto, Virginia Zeani și mulți alți mari artiști, stându-le alături cu strălucire, prin inteligența interpretativă, talent și pasiune.

A fost numit de presa internațională ”cea mai bună voce de bariton din lume” (1975) și ”cel mai mare cântăreț mozartian”. A participat la 31 de festivaluri europene, americane și sud-est asiatice. A fost președinte de onoare al Festivalului Donizetti de la Zvolen — Bratislava 1993-1999, președinte al Concursului Internațional Maria Callas — Salonic — martie 1978, membru în juriile mai multor concursuri internaționale.

A câștigat 13 premii (10 mari premii) în competiții internaționale și naționale de canto. Baritonul Dan Iordăchescu a fost singurul cântăreț de operă și concert din lume care a câștigat trei mari premii internaționale, toate jubiliare: Premiul Robert Schumann, la comemorarea a 100 de ani de la moartea acestuia, în 1956, la Berlin Zwickau, Premiul jubiliar W.A. Mozart, evocând ilustra memorie a lui Mozart, la 200 de ani de la moartea acestuia, în 1956, și Premiul Musorgski, la Geneva, comemorând 75 de ani de la dispariția marelui compozitor.

Așadar, într-un interval de doar trei luni, a câștigat trei mari premii care nu au mai fost decernate niciunui alt artist. A fost Artist Emerit al României (1963). Distins cu Meritul Cultural clasa a doua (1964), Meritul Cultural clasa întâi (1968), Ordinul ”Steaua de Aur a României” în rang de Comandor (2000) și multe alte distincții.

Dan Iordăchescu s-a numărat, alături de Radu Beligan, Gheorghe Zamfir, printre laureații premiilor Oscar Românesc, decernate la 11 octombrie 2010, în cadrul unei festivități desfășurate la Opera Națională București.

„Dacă majestatea sa publicul nu exista, eu nu existam”, a spus, cu acest prilej, Dan Iordăchescu. În cadrul celei de-a doua ediții a Galei Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical, care a avut loc la 15 noiembrie 2010, tot la Opera Națională București, a primit ”Premiul pentru întreaga carieră”. La 6 aprilie 2005, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj.

Marele bariton a fost aniversat, în 2014, la sărbătorirea vârstei de 84 de ani de viață și 61 de ani de muzică lirică, printr-un concert care a avut loc la Opera Națională București, soliste fiind soprana Irina Iordăchescu și mezzosoprana Cristina Iordăchescu Iordache, fiicele artistului, cu participarea baritonilor Iordache Basilic și Odin Ciociea.

Pe lângă Cristina și Irina — reputate soliste de operă, Dan Iordăchescu mai avea o fiică — Raluca Dana, actriță de film, stabilită în Los Angeles.

”În linia marilor baritoni români, renumele și locul lui Dan Iordăchescu au caracter de unicitate absolută: este cel mai complex artist al vocii sale, care a adăugat prestațiilor pe scena de operă, cele de pe podiumul de concert. Da, repertoriul lui Dan Iordăchescu nu a neglijat niciodată opusurile vocal-simfonice și mai ales literatura de lied. A cântat peste 1.500 de lieduri în aproape 1.600 de concerte și recitaluri, în care compozițiile românești au ocupat un loc important. În plus, tot ca element singular, în abordările sale de teatru liric nu s-a rezumat la marile roluri din repertoriul obișnuit italian sau francez, ci a fost un rafinat tălmăcitor al muzicii lui Mozart. Iată de ce locul unic al lui Dan Iordăchescu în galeria baritonilor români, în istoria liricii și în cultura românească trebuie fixat pornind de la aceste coordonate și consemnat ca atare”, spunea în deschiderea concertului omagial din 2 iunie 2014, profesorul Costin Popa, muzicolog, conform site-ului www.daniordachescu.ro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata