Băsescu: Dacă nu implementăm programul convenit cu FMI, deficitul poate fi de 11,7 miliarde euro

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în  cursul serii de marţi, 11 mai, la Palatul Cotroceni, că dacă România implementează programul de reducere a cheltuielilor convenit cu FMI va exista un deficit de 6,8% în acest an, iar în caz contrar deficitul va fi de 9,1%, adică de 11,7 miliarde de euro.

„Dacă noi implementăm programul, pe care l-am convenit cu Fondul, de reducere a cheltuielilor bugetului de stat, vom rămâne cu un deficit de 6,8% anul acesta. Vom avea acord cu FMI şi, dincolo de cele aproximativ trei miliarde pe care le mai primim până la sfârşitul anului de la Fond şi UE, ar mai trebui să împrumutăm de pe piaţă diferenţa până la 8,8 miliarde. Asta înseamnă deficit de 6,8% din PIB. Deci ar trebui să mai împrumutăm încă circa cinci miliarde de euro, dar în condiţii de acord cu FMI”, a precizat Traian Băsescu.

El a susţinut că în cazul în care nu ar exista un acord cu FMI, deficitul bugetului de stat în acest an ar fi 11,7 miliarde, reprezentând 9,1%.

„Îi rog atunci pe oamenii veseli din politică, din presă, din lumea sindicală, din lumea de afaceri să spună cum ar putea să împrumute România 11,7 miliarde de euro pentru a-şi acoperi deficitul, în condiţii fără acord cu Fondul. Eu vă asigur că nu am putea să împrumutăm prea mult şi asta ar însemna să începem imediat să nu mai plătim, nu să reducem. Să nu mai plătim salarii şi pensii”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a precizat că a avertizat încă din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale că este necesară o reformă, o restructurare a statului şi a cheltuielilor sale.

„Nu am amăgit pe nimeni în campanie. Acum însă susţin cu toată tăria că trebuie să facem acest lucru (reducerea cheltuielilor – n.r.). Acum este cel mai mic cost pe care îl putem suporta. Cu cât întârziem, cu atât costurile pentru români vor fi mai mari.

Şi întrebarea mea rămâne: cum am putea împrumuta 11,7 miliarde de euro până la sfârşitul anului pentru a ne finanţa nevoile de a plăti pensii şi salarii? Este o întrebare pe care o pun în modul cel mai onest şi care sper să fie pusă tuturor acelora care anunţă soluţii enunţând pur şi simplu idei, fără să le susţină cu cifre, fără să le susţină cu adevăr”, a spus Băsescu.

El a apreciat că există o „furibundă campanie” care vizează în primul rând crearea de dezordine.

Sunt foarte mulţi care doresc să revină la perioada anilor ’90, când s-au îmbogăţit din dezordine. Eu cer rigoare şi abordarea soluţiilor care pot face din România în continuare o ţară cu şanse, care îşi stabileşte singură destinul, şi nu o ţară sufocată de datorii, care să ajungă să fie salvată condiţionat”, a subliniat preşedintele.

În opinia sa, un acord cu FMI nu poate avea decât două variante: fie creşterea veniturilor, fie reducerea cheltuielilor.

„Fondul nu este Armata Salvării, nu face cadouri. Iar ce vă propun eu acum şi ce le propun românilor este ca împreună să ieşim din dificultate cu asumarea de sacrificii de la preşedinte până la cel mai neînsemnat funcţionar, şi nu cu lozinci.

Nu ne scoate din dificultate nicio lozincă. Nu ne iartă de iresponsabilitatea cheltuielilor din 2007-2008 nimeni”, a fost de părere şeful statului, adăugând că el le-a făcut „o ofertă corectă” românilor.

Preşedintele a evidenţiat că o îndatorare a României riscă să reducă nivelul libertăţii de acţiune.

„De aceea, eu insist pentru măsuri interne, şi nu pentru crearea premiselor pentru ca şi în continuare să împrumutăm bani”, a spus el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata