Băsescu: Voi continua să mă exprim legat de Justiţie

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, că va continua să se exprime pe tema Justiției, adăugând că afirmațiile sale nu reprezintă o reacție la cele întâmplate unor apropiați, ci la acțiunile Justiției din ultimele luni.

„Nu vă faceți iluzii, voi continua să mă exprim legat de Justiție. Am investit prea mult și am plătit prea scump individual și politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac când este vorba de Justiție. Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulțumiților. Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o Justiție care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele”, a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Adresându-se celor care îl critică cu „dragi nemulțumiți”, el susține că nu este „împotriva luptei împotriva corupției”, adăugând că a inițiat „această bătălie pentru supraviețuirea statului de drept” și, în mandatele sale, „s-au creat mecanismele instituționale și legale care s-o combată”.

„Afirmațiile mele despre Justiție nu sunt rodul unei reacții la cele întâmplate unor apropiați, ci al acțiunilor Justiției însăși din ultimele luni, acțiuni prin care, pas cu pas, Justiția se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecți și inculpați, prin lipsă de respect pentru demnitatea și libertatea oamenilor și pentru dreptul la apărare”, a completat Băsescu.

Fostul șef al statului a afirmat că „un stat nu poate progresa și nu este viabil fără o Justiție puternică și credibilă”, dar „nici Justiția nu poate fi viabilă dacă procurorii și judecătorii se află pe ‘aceleași baricade’, fie ele și ale luptei împotriva corupției”.

„De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci când acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi și libertăți? Cred că singura instituție care poate regla lucrurile este CSM-ul”, a punctat Băsescu.

Fostul președinte a menționat, totodată, că „Justiția penală nu poate fi viabilă și credibilă dacă prin acțiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului”.

„Despre ce demnitate vorbim când la simpla reținere de către procuror îl obligi să defileze prin fața presei încătușat? Despre ce drept la apărare vorbim când, înainte de a fi judecat, îl întemnițezi reducându-i șansa de a se apăra și făcându-l în fața opiniei publice și cu ajutorul presei deja vinovat? Ați văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaști ai Justiției televizate, spectacolul hidos al reținerilor și arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă țară din UE?”, se întreabă Băsescu.

Potrivit fostului șef al statului, „umilința binemeritată de infractori, fie ei și politicienii corupți, este condamnarea în instanță, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecați”.

„Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întâmplat în Justiție în ultimii 10 ani. Vă asigur că în Justiție sunt încă multe de făcut și acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor. Și nu mă voi opri„, a conchis Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata