Bihor: Au început lucrările de refacere, extindere şi modernizare a infrastructurii din aeroportul orădean

Aeroportul internațional din Oradea va avea, în octombrie 2015, o nouă infrastructură aeroportuară – pistă de aterizare, platformă, căi de rulare, lucrările fiind demarate luni, 20 octombrie, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 129,7 milioane de lei, prin POS Transport.

Prin acest proiect, aeroportul va beneficia de fonduri europene pentru refacerea și extinderea pistei existente de la 1.800 de metri la 2.100 m, a bretelelor de acces la aceasta, precum și realizarea unei platforme de îmbarcare-debarcare mult mai mare decât cea existentă, de 266/118 metri, care să poată asigura staționarea a șase aeronave.

„De fapt, se demolează tot ce avem în prezent în infrastructura de aeroport — pistă, platformă, căi de rulare — și totul se construiește nou, la alte dimensiuni. Noi mulțumim conducerii județului Bihor pentru sprijinul foarte important acordat, dar și conducerilor succesive ale județului, care au aprobat în ședințele de consiliu toate modificările cu care noi i-am stresat ori de câte ori a fost nevoie să schimbăm planurile la solicitările autorității de management din Ministerul Transporturilor”, a spus comandantul Aeroportului, Gheorghe Pasc.

Potrivit președintelui Consiliului Județean (CJ) Bihor, Cornel Popa, care a prezentat proiectul, se vor realiza două căi de rulare/degajare, un sistem de balizaj luminos, o uzină electrică nouă, precum și un sistem de canalizare aferent suprafețelor proiectate. Totodată, proiectul prevede și realizarea unui sistem de iluminat pentru platforma de îmbarcare — debarcare, cu piloni de iluminat echipați cu proiectoare.

În cursul primei jumătăți a anului 2015 se vor organiza licitații și pentru cursele internaționale.

„Această bucățică de autostradă, să spun așa, de doi kilometri vă va lega de întreaga lume. Din acest moment, operatorii pot veni la dvs. cu avioane mai mari. Ne vom bucura pentru Oradea, care are și un potențial economic și unul turistic important, de ce nu, și de excelență. Autoritățile județene vor avea în față o provocare: aceea de promovare comercială a acestui aeroport, o parte dificilă pentru a găsi partenerii care să-l opereze în curse regulate”, a spus Alexandru Szlivka, șeful Serviciului Proceduri și Contracte Handling, TAROM.

Lucrările de extindere și modernizare a aeroportului Oradea sunt executate de asocierea de firme SC Porr Construct SRL-Teerag-Asdag Aktiengesellsghaft-SC Col-Air Tradiindg SRL, prin lider SC Porr Construct SRL București, contractul de execuție fiind în valoare de 99 de milioane lei.

Din valoarea totală a proiectului, de 129,7 milioane de lei, 81,6 milioane lei sunt finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională, 35,1 milioane lei sunt asigurați de la bugetul de stat și 12,9 milioane lei, de la bugetul CJ Bihor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata