Bugetele institutelor de cercetare ar putea scădea cu peste 50%

18

Bugetele institutelor de cercetare din subordinea Ministerului Economiei au scazut in anul 2009 cu pâna la 50%, pe fondul amânarii platilor pentru proiectele contractate, estimarile pentru anul 2010 aratând o scadere mai accentuata a bugetelor, in conditiile in care institutiile nu vor mai primi fonduri de la stat, au declarat specialisti in domeniu.

“Institutele de cercetare primesc in 2009 fonduri de la bugetul de stat pentru investitii, adica pentru dotarea cu aparatura. Bugetul institutiilor se bazeaza pe contractele incheiate de acestea pentru dezvoltarea unor proiecte de cercetare obtinute prin licitatii publice. Sumele sunt primite prin bugetul de stat.

În cazul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive (ICPMRR) Bucuresti, fondurile, adica platile pentru proiectele contractate au fost reduse cu 75% si amânate pentru anul 2010, in contextul in care incertitudinea posibilitatii virarii lor este mai accentuata pentru anul viitor. Cifra de afaceri estimata pentru anul 2010 a fost de 7- 8 milioane lei, fata de cea de 11 milioane lei in anul 2009”, a declarat directorul stiintific al ICPMRR Bucuresti, Gheorghe Crutu.

În ceea ce priveste bugetul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (INCDCP), acesta a fost estimat la 32 milioane lei in anul 2009, dar ar putea scadea cu peste 50% pâna la finalul acestui an fata de valoarea preconizata.

“Nu primeam decât o suma foarte mica de la buget, pentru investitii in aparatura, in jur de 100.000 lei pe an. Celelalte venituri nu provin direct de la bugetul de stat, ci prin contracte negociate. O parte din contracte au fost decalate. Mai exista posibilitatea sa apelam la metoda creditelor de angajament, insa este riscant, având in vedere perspectivele pentru anul urmator.

Bugetul institutiei estimat initial se cifra la 32 milioane lei, iar in prezent estimarile arata ca anul 2009 va fi incheiat cu un buget echivalentul a mai putin de 50% din valoarea estimata. Bugetul estimat pentru anul 2010 se ridica la 30 de milioane lei”, a afirmat directorul tehnic al INCDCP, Octavian Frangu. Cele 14 institute nationale de cercetare din subordinea Ministerului Economiei nu vor mai primi, de la 1 ianuarie 2010, subventii de la bugetul de stat, urmând sa lucreze pe baza comenzilor pe care le au.

În subordinea Ministerului Economie i se afla Institutul National de Cercetare -Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Încercari pentru Electrotehnica Craiova, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Sudura si Încercari de Materiale Timisoara, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii Bucuresti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Utilaj Petrolier Ploiesti, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale Neferoase si Rare, potrivit informatiilor publicate de ME.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata