Bulgaria ar putea găzdui Formula 1

Formula 1 vine la noi, titrează marţi (31 august 2010) ziarul sofiot Telegraph. Un şeic construieşte o pistă de Formula 1 lângă Sofia, informează 24 Ceasa. Pistă de F1 lângă Sofia, scrie Standart.

Traicio Traikov, ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, şi Mohammed Abdul Jalil al Blouki, şeic al emiratului Abu Dhabi şi director al companiei de stat Emirates Associated Business Group (EABG), au semnat luni un memoradum care prevede întemeierea unei companii mixte care să construiască o pistă de Formula 1 nu departe de capitala bulgară Sofia.
Şeicul, care a efectuat o vizită în Bulgaria, a discutat despre proiect şi cu premierul bulgar Boiko Borisov, arhitectul general al oraşului Sofia, Petăr Dikov, şi cu alte persoane responsabile, scrie ziarul Dnevnik.

Proiectul prevede că statul bulgar va participa cu terenul pe care va fi construit complexul, în timp ce EABG va asigura fondurile financiare necesare. Pista va fi situată pe un fost aeroport militar aflat în satul Dobroslavţi. Suprafaţa terenului este de 320 ha, iar preţul lui este estimat la 180 milioane de euro.
Arhitectul Petăr Dikov a declarat că responsabilii bulgari s-au adresat investitorilor din Abu Dhabi deoarece în acest emirat există deja o asemenea pistă, aşadar aceştia au experienţa necesară. Potrivit lui Dikov, calculele preliminare arată că costurile lucrărilor de construcţie se vor ridica la cel puţin 200 milioane de euro.

El a promis însă că nu vor fi folosiţi bani din bugetul statului sau din cel al capitalei bulgare. Petăr Dikov a mai spus că traseul trebuie să fie gata până în 2012 deoarece Bulgaria a semnat deja un contract cu organizatorii competiţiei care prevede că până în acel an ţara va avea o pistă care poate găzdui o etapă din Formula 1. Dacă acest termen nu va fi respectat, ţara ar putea găzdui o asemenea etapă abia peste 10-15 ani, a mai spus Dikov.

Majoritatea ziarelor bulgăreşti comentează în mod euforic vestea despre semnarea memorandumului cu înalţii reprezentanţi ai emiratului Abu Dhabi. Cotidianul Dnevnik aminteşte însă că în urmă cu patru luni un asemenea memoradum a fost semnat şi cu Qatar. Documentul prevedea, printre altele, şi investiţii într-o pistă de Formula 1 în Bulgaria. Soarta proiectelor prevăzute în acest memoradum însă rămâne neclară, comentează Dnevnik.

Citește și
1 Comentariu
  1. danutila spune

    Ehe , au fost zvonuri si pe la noi , piata imobiliara trebuie deblocata putin pe langa Sofia , nu-i asa ? Trebuie sa fii un mare cretin sa crezi ca Bulgaria , cea mai saraca tara a Europei va avea in doar doi ani de zile un circuit de formula 1 langa Sofia , desi Bulgaria are probleme mari de infrastructura (cai ferate , autostrazi , curse aeriene ).si desi alte tari care le au pe toate cele enumerate mai sus , inclusiv un nivel de trai net superior care sa le permita sa umple tibunele unui circuit de 100000 de locuri , nu au pupat inca asa ceva (Croatia , Cehia , Muntenegru ,tarile nordice ). Sweet dreams Bulgaria !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata