Care este procentajul cu care ar putea crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022

Ministrul Finanțelor Publice Dan Vîlcean, a afirmat că punctul de pensie ar putea ajunge în acest an la 1.875. Ministrul a precizat că momentan România nu își permite o astfel de creștere.

Totodată, ministrul a continuat prin a explica cât de complicată este situația, subliniind că Executivul a stabilit o traiectorie a deficitului bugetar împreună cu Comisia Europeană.

„E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile.”, spune acesta.

Din punct de vedere economico-financiar, Ministrul Finanțelor Publice a mai spus că trebuie găsit un echilibru. Însă, în altă ordine de idei, Dan Vîlceanu spune că din punct de vedere politic oricine își dorește să crească pensiile, deoarece reprezintă inclusiv un câștig electoral.

”Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti.”, a mai declarat acesta.

Dan Vîlceanu: Ne dorim ca Legea Pensiilor să fie respectată cât mai bine

Ministrul a continuat prin a mai spune că Executivul își dorește ca Legea Pensiilor să fie respectată cât mai repede, subliniind, totodată, că este și nevoie de bani pentru ea.

”Ne dorim ca aceea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere.”, a declarat Dan Vîlceanu.
Punctul de pensie ar putea crește cu 6-7%

În ceea ce privește punctul de pensie, ministrul Dan Vîlceanu a declarat că acesta ar putea fi majorat cu 6-7 procente, de la 1 ianuarie 2022.

„Indexarea cu rata inflației și cu jumătate din salariul mediu brut pe economie. Ca procent, dacă luăm în considerare inflația din 2019, poate 6-7%, de la 1 ianuarie.”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Dan Vîlceanu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata