CCIR susţine că propunerea de modificare a legii contabilităţii este neconsitutuţională

Propunerea legislativă privind obligativitatea firmelor de a-şi angaja cel puţin doi contabili cu normă întreagă este neconstituţională, susţine Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

‘Propunerea legislativă este neconstituţională, îngrădind dreptul la muncă al persoanelor fizice cu studii superioare de specialitate şi încalcă libertatea tuturor întreprinzătorilor din România, de a alege cu cine anume încheie un contract şi mai ales în ce condiţii.
În loc să încurajeze angajarea persoanelor cu studii superioare economice, iniţiativa nu face decât să îngrădească în fapt angajarea acestora şi să dirijeze integrarea într-un anumit sistem profesional, restrângând sfera celor care pot desfăşura aceste activităţi în condiţii legale’, se afirmă într-un comunicat al CCIR.

Sistemul Cameral din România atrage atenţia iniţiatorilor asupra pericolelor pe care astfel de demersuri le generează, mai ales în actualul context economic fragil.
‘Mediul de afaceri din România, puternic afectat de criza economică, are nevoie mai mult ca oricând de măsuri anti-criză şi de revigorare a activităţilor comerciale.
Acest raţionament logic este contrazis însă de o iniţiativă legislativă recentă, ce nu are încă avizul comisiilor de specialitate, însă se bazează, în principal, numai pe argumentul luptei împotriva muncii la negru, şi anume aceea a obligativităţii firmelor de a îşi angaja cel puţin doi contabili cu normă întreagă, cu alte cuvinte să plătească, în plus, cel puţin două salarii integrale’, se spune în comunicat.

Iniţiatorii modificărilor la Legea contabilităţii au susţinut marţi, într-o conferinţă de presă, că propunerea vizează responsabilizarea celor care semnează bilanţurile contabile şi corelarea cu prevederile Codului Muncii, în condiţiile în care cei angajaţi în acest domeniu cu contract de opt ore, dar care lucrează şi part-time „nu au posibilitatea să se odihnească”.

Deputatul PD-L Claudia Boghicevici a declarat că iniţiativa urmăreşte să reglementeze cine trebuie să răspundă pentru documentele întocmite într-o firmă, în principal bilanţul contabil, întrucât acesta este utilizat şi de terţi: instituţii ale statului sau bănci.
„Ne-am gândit că aceste situaţii trebuie întocmite de profesionişti… Nu ne-am dorit ca IMM-urile sau mediul de afaceri să aibă de suferit prin această propunere legislativă”, a susţinut Boghicevici.

Ea a precizat că propunerea legislativă vizează şi corelarea cu prevederile Codului Muncii, care limitează desfăşurarea activităţii la 48 de ore pe săptămână. „Dacă eu mă angajez cu contract de 8 ore într-o firmă, am contract de muncă individual şi mai am încă 8 contracte part-time de două ore, asta înseamnă că eu muncesc 24 de ore pe zi, fără să mai am posibilitatea să mă odihnesc. Noi ştim că, în Codul Muncii, se stabileşte că munca este 48 de ore pe săptămână”, a argumentat Boghicevici.

Deputatul PD-L Petru Călian a menţionat că, în continuare, economiştii, care nu sunt contabili autorizaţi, pot avea contracte de muncă part-time, dar sunt condiţionaţi ca, la semnarea bilanţului, să apeleze la un serviciu specializat.
Călian a precizat totodată că funcţionarii dintr-un compartiment de contabilitate trebuie angajaţi 8 ore, dar asta nu înseamnă că le este îngrădit dreptul să muncească şi la alte firme, chiar în baza unui contract cu ora, însă îşi pierd dreptul de a mai semna un bilanţ.

„Nu îngrădim dreptul la muncă. Şi în continuare, contabilii care nu sunt autorizaţi, economiştii, îşi pot desfăşura activitatea printr-un contract part-time. Modificarea este că, la final, atunci când va fi nevoie de semnarea bilanţului contabil, societăţile vor fi nevoite să apeleze la un serviciu de acest fel”, a detaliat Petru Călian.
Deputatul a spus că i se pare anormal, ca om de afaceri, ca persoanele autorizate din cadrul serviciului de contabilitate să nu aibă responsabilitate maximă, pentru că ea rămâne pe umerii administratorilor societăţilor comerciale.

„Niciunul dintre co-iniţiatori nu are intenţia de a apăra o castă… sau un grup de interese… Vine un expert contabil sau un contabil angajat cu ora îşi pune o semnătură şi cu asta problema evidenţei contabile este rezolvată. Nu este corect, pentru că de aici apar multe probleme.
Mulţi oameni de afaceri, bazându-se pe evidenţele contabile, pot să piardă mulţi bani. Responsabilitatea este a lor, nu a celor care semnează, adică a contabililor”, a subliniat Călian. Deputatul a precizat că iniţiativa este în fază incipientă, la Senat, şi ea poate să suporte modificări prin amendamente, dacă nu este suficient de explicită.

Citește și
1 Comentariu
  1. gabriela spune

    problema adevarata este de ce CECCAR-istii se vad amenintati!!!!
    le este teama si sunt amenintati de noi economisti tineri, iesiti din facultati, care vor sa lucreze si multi dintre acestia mult mai buni si actuali decat blazatii CECCAR-isti!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata