Ce bileţel a pierdut Videanu într-o afacere de sute de milioane de euro

Ministrul Economiei i-a trimis unui primar o adresă oficială în care îl roagă să intervină pentru un investitor într-o afacere de câteva sute de milioane de euro.

 

Videanu spune că a intervenit pentru că „situaţia s-a complicat, ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenţii din partea ambasadelor Cehiei şi Spaniei”. E vorba despre parcul eolian pentru care sătenii unei comune din Constanţa au ajuns să se bată cu bâte şi pistoale zilele trecute cu agenţii de pază angajaţi ai unei firme din Cehia care vrea să construiască centrale eoliene pe terenurile lor. La o primă vedere, o întâmplare dintr-o Românie medievală. Ancheta ziarului Gândul aduce însă la lumină o afacere cu implicaţii mult mai adânci.

Pe scurt, două firme, una din Cehia şi cealaltă din Spania, vor să dezvolte un business eolian pentru care îşi dispută aceeaşi zonă. Pentru una din firme, ministrul Videanu solicită sprijin, după cum se vede în documentul prezentat de Gândul. Rugat să explice, Adriean Videanu susţine că el a intervenit doar pentru că alţii au intervenit şi s-a ajuns la „dispute diplomatice”.

„Doresc să salut iniţiativa investitorului privat Continental Wind Partners – România care prin amplul proiect demarat pe raza UAT Constanţa, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui la atingerea ţintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfel încât se va evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement, sancţiune de care România riscă să fie afectată”.

Aşa s-a adresat ministrul Economiei, Adriean Videanu, primarului comunei Cogealac, printr-o adresă scrisă, din data de 14 aprilie 2010, care a ajuns şi a fost înregistrată la Cogealac aproape o lună mai târziu. Videanu a continuat, rugându-l pe Hristu să sprijine „cu toate măsurile legale posibile care vă stau la îndemână şi să facilitaţi cu prioritate investiţiile în acest sector.

Continuarea în Gândul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata