Chiriile pentru locuinţe, scădere medie de 8%, în iunie

Preţul de închiriere al apartamentelor din Capitală a înregistrat o depreciere medie de opt % în primele şase luni ale anului 2010, situându-se pe un trend descendent, conform unei analize realizate de portalul imobiliar anunturiparticulari.ro, remisă marţi, 13 iulie.

Astfel, în luna iunie, pentru un apartament de două camere a fost solicitat, în medie, un preţ de închiriere de 350 de euro, cu cinci la sută mai redus faţă de începutul anului, când acesta era de 370 de euro. Pentru o garsonieră, preţul mediu în iunie a fost de 250 de euro, cu patru la sută mai mic decât în ianuarie 2010.

Pentru apartamentele de trei camere, preţul a scăzut cu 10 la sută. La începutul anului 2010, se solicita o chirie medie de 540 de euro. Acesta a scăzut treptat, ajungând la 490 de euro, în iunie. Şi pentru apartamentele de patru camere tendinţa este aceeaşi, preţul de închiriere al acestora scăzând cu aproximativ 15 la sută, de la 770 de euro în ianuarie, la 660 de euro în iunie.

În iunie, pe toate segmentele de apartamente s-a înregistrat o scădere a chiriilor medii solicitate de proprietari. Faţă de luna mai, preţurile au scăzut uşor, exceptând cazul garsonierelor, al căror tarif mediu a rămas la acelaşi nivel din luna mai. Pentru apartamentele cu două camere, scăderea a fost de unu la sută, în timp ce pentru trei camere s-a înregistrat o scădere de şapte la sută. Pentru apartamentele de patru camere, chiria medie a fost cu 17 la sută mai mică faţă de luna mai.

Oferta apartamentelor nou apărute pe piaţa închirierilor a crescut, în iunie, cu 27 la sută faţă de începutul anului 2010. Astfel, în luna iunie, au fost scoase pe piaţă 2.820 de apartamente, ceea ce înseamnă, comparativ cu luna mai, o creştere cu 36 la sută.

Cele mai multe oferte scoase pentru închiriere în luna iunie au fost pe segmentul apartamentelor de două camere, unde au apărut 1.200 de oferte. Acestea au fost urmate, ca număr, de garsoniere, unde au fost scoase în jur de 1.000 de oferte. Pentru apartamentele de trei camere au apărut 520 de oferte, iar pentru patru camere, 115 oferte.

Creşterea s-a datorat apariţiei unui număr din ce în ce mai mare de apartamente cu un număr inferior de camere. De asemenea, creşterea numărului de oferte a fost influenţată şi de stocul de locuinţe venit din zona ansamblurilor rezidenţiale noi. O parte dintre dezvoltatori au schimbat destinaţia apartamentelor, intrând pe piaţa închirierilor cu locuinţele rămase nevândute.

„Dacă în cazul tarifelor de închiriere se înregistrează un minim istoric, în cazul numărului de oferte discutăm de un maxim istoric pentru această perioadă. Faţă de aceeaşi lună a anului 2009, numărul ofertelor a crescut cu 10 la sută, iar faţă de iunie 2008 creşterea este de 53 la sută’, se arată în studiul anunturiparticulari.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata