Cine sabotează legumele româneşti?

In urma cu ceva timp, un grup de parlamentari a avut initiativa de a se adopta o reglementare prin care hipermarketurile sa fie obligate a tine inchis duminica spre a indrepta fluxurile de cumparatori catre piete, unde se gasesc mai multe produse agroalimentare romanesti, scrie analistul Ilie Şerbănescu într-un articol publicat de BloomBiz.

Initiativa avea intentia, dupa cum se si declara, de a da o gura de oxigen productiei interne indeosebi de legume si fructe care, cu problemele pe care le are, este mereu mai inlaturata de pe piata de catre importuri.

Era probabil pentru prima data cand cineva din aceasta tara incerca sa sprijine cumva productia interna, cu toate ca, trebuie spus foarte clar, initiativa nu mergea la cauze, ci la efecte, avand de altfel multe aspecte discutabile si controversate si fiind de aceea vulnerabila indeosebi la atacurile din partea celor vizati: hipermarketurile straine.

Acestea au declansat o ofensiva furibunda impotriva initiativei, pe care au acuzat-o de discriminare la adresa capitalului strain si de necunoastere a realitatilor pietei. Jignirile la adresa furnizorilor romani au abundat cum ca nu sunt in stare sa livreze la timp, in cantitatile si calitatile stabilite, marfa omogena, adica mai precis de plastic si fara gust.

Ma rog, tot tacamul, cum numai hipermarketurile stiu pentru a-si realiza scopul de a vinde numai marfa din import si a scoate de pe piata productia interna! Dar lovitura de gratie a primit-o initiativa – tocmai cand se discuta cat de cat aprins despre ea – tot de la romani si nu de la straini.

O ordonanta de urgenta a fost data, prin care in piete n-ar mai putea vinde decat persoane fizice autorizate, cu case de marcat inregistrate, respectiv persoane care platesc impozit!

Daca vreo batranica isi pune niscai ceapa, salata si usturoi in curte, nu le-ar mai putea valorifica decat inscriindu-se la Registrul Comertului, achizitionandu-si si inregistrandu-si o casa de marcat si tinand o contabiltate, chiar daca sumara!

Pai, toate acestea la un loc costa mult mai mult decat ceapa, usturoiul si ridichiile puse in curte. Hotarat lucru, cineva este chitit sa puna la pamant tara aceasta, sa nu mai rasufle! Cineva, nu se stie cine, a sesizat absurditatea, si guvernantii s-au sucit.

Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae spune

    Daca nu vor veni adevaratii profesionisti ci doar circari cum avem in proportie de 80% atunci nici macar un imprumut de 50miliarde de euro nu va avea efect decit ca o frectie la picior de lemn .Cu stima pentru adevaratii profesionisti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata