Ciocniri între pensionari şi forţele de ordine la Bucureşti, Galaţi şi Iaşi

Aproximativ 100 de pensionari care protestează miercuri, 12 mai, în faţa Palatului Cotroceni, la poarta Leu, au încercat să forţeze intrarea în incintă, după ce o delegaţie a lor a intrat la discuţii cu reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale.

Incidente s-au înregistrat şi în timpul protestelor pensionarilor din Iaşi, unde peste 500 de pensionari au forţat intrarea în Prefectură.

Peste 500 de pensionari au fost la un pas de a lua cu asalt Prefectura Galaţi, după ce au rupt primul cordon de jandarmi şi au fost blocaţi de un al doilea dispozitiv de pază, întărit cu garduri metalice.

Protestatarii au împins gardurile puse de jandarmi pentru delimitarea spaţiului de miting şi au reuşit să traverseze strada până în dreptul intrării în Palatul Cotroceni. Ei au scandat „Jos Băsescu”, „Demisia” şi „Hoţii”.

Circa 30 de jandarmi au fost dislocaţi în perimetrul protestului pentru a le bloca accesul foarte aproape de gardurile Administraţiei Prezidenţiale.

Pensionarii poartă pancarte cu inscripţii precum: „Respectaţi bătrânii ţării!”, „Nu îngropaţi de vii pensionarii!”, „Ne-aţi ciuruit, vă ciuruim!”, „Domnule preşedinte ne-aţi înşelat”.

Incidente s-au înregistrat şi în timpul protestelor pensionarilor din Iaşi, unde peste 500 de pensionari au forţat intrarea în Prefectură. Pentru stabilirea ordinii jandarmii au fost nevoiţi să amplaseze garduri metalice şi să formeze mai multe cordoane.

Pensionarii, adunaţi iniţial în faţa intrării principale a Palatului administrativ, au devenit agresivi atunci când prefectul Sava Dragomir Tomaşeschi a coborât prin mulţime pentru a le asculta doleanţele. Momentul a culminat cu bruscarea reprezentantului Guvernului în teritoriu de către protestatari, nemulţumiţi şi indignaţi că de la 1 iunie pensiile vor scădea.

Fără a ajunge la o înţelegere cu cei vârstnici, prefectul s-a retras din mulţimea agitată cu ajutorul jandarmilor. El a fost urmat de oameni până la intrarea în clădire.

Aici forţele de ordine au fost obligate să pună garduri între instituţie şi adunarea de protestari pentru a restabili ordinea. Pentru restabilirea ordinii a fost necesară suplimentarea numărului de jandarmi.

Peste 500 de pensionari au fost la un pas de a lua cu asalt Prefectura Galaţi, miercuri, 12 mai, după ce au rupt primul cordon de jandarmi şi au fost blocaţi de un al doilea dispozitiv de pază, întărit cu garduri metalice.

Vârstnicii s-au adunat în faţa Prefecturii pentru a protesta împotriva măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu şi Guvern pentru combaterea crizei, bătrânii susţinând că astfel li se ia ”oamenilor pâinea de la gură”.

Imediat după începerea pichetării, prefectul Cosmin Păun a coborât în mijlocul mulţimii agitate încercând să le vorbească protestatarilor, dar demersul său a eşuat fiind înconjurat de bătrânii care îşi strigau nemulţumirile. Vâstnicii scandau ”Jos Băsescu”, ”Jos PDL”, ”Jos Guvenul”, ”Hoţii”, lozinci însoţite de un cor de huiduieli şi fluierături.

Prefectul Cosmin Păun a luat o portavoce şi le-a spus pensionarilor că le înţelege păsurile şi că aşteaptă o delegaţie a acestora pentru a discuta pe puncte, revendicările. Încercarea de discurs a prefectului s-a soldat cu un eşec, vocea fiindu-i acoperită de huiduieli şi fluierături, protestatarii solicitându-i demisia.

Pensionarii susţin că proiectul Legii unitare a pensiilor încalcă flagrant legislaţia în vigoare, reducând valoarea punctului de pensie sub minimul legal de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie.

Totodată, pensionarii consideră că stabilirea valorii punctului de pensie sub nivelul de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie şi acum aplicarea unei reduceri de 15 la sută este un genocid, este o eroare extrem de gravă, pe care nu o pot accepta.

Citește și
1 Comentariu
  1. und spune

    Plecati acasa, cersetorilor. Voi ati votat voi sa suportati. Sau nu va ajung cei 50 lei si o galeata portocalie primite pe un vot sa traiti 5 ani? Pacat ca nu v-ati gandit atunci ca nu puteti trai cu un corn pe luna (50 lei la 5 ani => 83 bani pe luna). Va doresc o infometare placuta si la cat mai multe necazuri, sclavilor.
    (Imi cer scuze acelui procent, foarte mic, de pensionari care cand au votat au urmarit un proiect de relansare economica, oricare ar fi fost acela si nu doar balciul si circul.)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata