Ucraina cere reducerea preţului la gaze în schimbul accesului Rusiei la gazoductele sale

Ucraina şi-a confirmat la sfârşitul săptămânii trecute disponibilitatea de a reveni la proiectul de consorţiu pentru transportul gazelor împreună cu Rusia, dar, în schimb, reclamă o reducere semnificativă a preţului la gaze – de la 305 dolari pe mia metri cubi, cât plăteşte în prezent, la 168 de dolari pe mia metri cubi – suma plătită de Belarus.

În caz contrar, Kievul ameninţă Moscova cu încetarea definitivă a plăţilor la importul de gaze şi suspendarea finanţării acestora de la buget. Însă, Belarus a oferit Rusiei jumătate din sistemul său de gazoducte, în timp ce Kievul oferă nu mai mult de o treime din infrastructură, comentează luni cotidianul financiar rusesc Kommersant.
Prim-vicepremierul ucrainean Andrei Kliuev a promis vineri Rusiei ceea ce premierul rus Vladimir Putin i-a cerut ani în şir, fără niciun rezultat, fostei şefe a executivului ucrainean Iulia Timoşenko.

‘Practic, este finalizată legea privind transferul sistemului de gazoducte al Ucrainei în concesiune, după crearea unui consorţiu pentru gestionarea sistemului de transport al gazelor’ – a anunţat acesta, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în regiunea Zaporojie. Oficialul ucrainean a menţionat că obiectivul actualei puteri de la Kiev este de a spori atractivitatea Ucrainei ca ţară de tranzit. În caz contrar, a spus el, după construcţia Nord Stream şi South Stream, ‘de infrastructura ucraineană de conducte nu vor avea nevoie nici Rusia, nici Uniunea Europeană’.

Noul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a făcut imediat din revenirea la proiectul de consorţiu cu Rusia una din principalele sale lozinci. ‘Consorţiul internaţional de gaze’ a fost creat de Gazprom şi Naftogaz Ukrainî în 2003, pe baze de paritate. Iniţial, a fost planificat că proiectul să fie asistat de nemţii de la E.On şi de francezii de la GdF.

În 2004, Gazprom şi-a depus cota de capital social (17 milioane de dolari), dar părţile nu au reuşit să cadă de acord dacă acest consorţiu va construi gazoductul Bogorodchany-Ujgorod, asupra căruia insista Ucraina, sau va gestiona întreaga infrastructură de transport al gazelor din Ucraina, cu o capacitate de 142 miliarde de metri cubi de gaze pe an. De atunci, Rusia a încercat în repetate rânduri să revigoreze proiectul, dar fără succes.

Prin urmare, Ministerul rus al Energiei a recţionat cu precauţie la declaraţiile oficialilor ucraineni. ‘Nu am primit propuneri în scris în această privinţă’ – a afirmat pentru Kommersant un responsabil al ministerului. Gazprom a precizat doar că o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene cu privire la gaze va începe în zilele următoare.
O delegaţie ucraineană, condusă de ministrul energiei Iuri Boiko, urmează să se deplaseze la începutul acestei săptămâni la Moscova, cu mandat pentru o renegociere a acordurilor privind gazele cu Rusia, în scopul obţinerii ‘unui preţ corect şi optim’ la importurile de gaze ruseşti.

În caz contrar, premierul ucrainean a ameninţat cu oprirea plăţilor la consumul de gaze ruseşti. El a explicat că plăţile anterioare garantate de Iulia Timoşenko proveneau din resurse bugetare. De altfel, Azarov a dat deja ordin Ministerului de Finanţe să aloce din buget doar ‘10% din preţul importurilor de gaze din Rusia pentru luna martie’. Pentru luna în curs, Gazprom aşteaptă să primească de la Ucraina 700 milioane de dolari.

Astfel, până la 7 aprilie, data scadenţei, societatea ucraineană de distribuire a gazelor Naftogaz ar urma să facă rost de 630 milioane de dolari. Experţii consideră că este greu de presupus că acordurile ruso-ucrainene privind gazele vor fi modificate în termen de două săptămâni, de aceea Naftogaz va fi nevoită să contracteze un credit comercial, potrivit Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata