Premierul danez are sanse mari de a deveni secretar general al NATO

 
Premierul danez Anders Fogh Rasmussen este creditat sa devina noul secretar general al NATO, ca urmare a unei intelegeri private intre liderii Marii Britanii, Frantei si Germaniei, de a-i sprijini candidatura, noteaza cotidianul britanic Financial Times.
Printr-un demers destinat sa il plaseze pe Rasmussen in centrul eforturilor Occidentului de a câstiga razboiul din Afganistan, premierul britanic, Gordon Brown, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, par ca s-au inteles ca danezul de 56 de ani, premier al Danemarcei din 2001, sa devina diplomatul-sef al NATO.
 
Postul a mers in mod traditional la un european. Diplomatii au declarat noaptea trecuta ca SUA vor confirma sustinerea pentru Rasmussen inaintea summitului aniversar al NATO din luna aprilie, de la Strasbourg si Kehl.
Rasmussen pare sa fi invins  in competitie mai multe personalitati, printre care ministrul polonez de externe, Radek Sikorksi, care, desi considerat calificat pentru post, nu a fost sustinut deoarece candidatura sa ar fi iritat Kremlinul, ceea ce NATO doreste sa evite, incercând sa isi imbunatateasca relatiile cu Moscova, potrivit FT.
 
Printre alte personalitati creditate ca posibili succesori ai actualului secretar general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, se numarau Jonas  Gahr Stoere, ministrul de externe al Norvegiei, Des Browne, fost ministru britanic al apararii si Peter Mackay, ministrul canadian al apararii.
Unul din atuurile cele mai importante ale lui Rasmussen in obtinerea acestui post a fost decizia de a trimite trupele daneze, alaturi de SUA, in Irak si Afganistan, in aceasta ultima tara Danemarca având desfasurati 700 de militari.
 
Potrivit  FT,  daca  Rasmussen  va  ocupa  postul,  Partidul  Liberal  de  centru-dreapta  al premierului va trebui sa aleaga un succesor. În acest sens, se vehiculeaza deja numele ministrului de finante, Lars Rasmussen. Asumând ca numirea sa va fi confirmata, Rasmussen va avea o agenda incarcata ca secretar general al NATO, in conditiile in care razboiul Aliantei din Afganistan se confrunta cu probleme majore iar Alianta este divizata in privinta unei extinderi in continuare spre Est.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata