Cluj: Grădină senzorială în care copiii cu autism pot învăţa mai multe despre lume

22

Asociaţia Autism Transilvania (AAT) a lansat miercuri, 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, o ‘grădină senzorială’, dedicată copiilor care suferă de această boală.

Lucrările au durat un an de zile, grădina fiind amenajată în curtea Centrului de zi al asociaţiei, care a fost şi el dotat cu mobilier şi aparatură specială.
‘Cu ajutorul stimulilor vizuali, auditivi, olfactivi şi tactili copiii au parte aici de o experienţă inedită de învăţare. Grădina include o zonă de picnic, o groapă cu nisip, spaţiu pentru joacă şi căţărare, o zonă cu plante, pomi fructiferi, viţă de vie şi legume. Proiectul a fost finanţat de Bayer Care Foundation şi Christian Community Ministries’, a explicat Milena Prună, preşedintele AAT.

Grădina senzorială completează, astfel, Centrul de zi al asociaţiei, care a fost amenajat şi dotat complet printr-un proiect în valoare de aproximativ 360.000 de lei, finanţat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

În urma dotării Centrului AAT, peste 70 de copii au acces la servicii de specialitate. Centrul are, în prezent, şapte săli de clasă, şapte de terapie, două cabinete de logopedie, două săli de kinetoterapie, o sală de joacă, o bucătărie didactică, un cabinet de evaluare şi consiliere pentru părinţi, două săli pentru integrare senzorială şi o sală dotată cu sistem OptiMusic.

Clasele sunt formate din maxim şase copii, iar cursurile se desfăşoară în conformitate cu metodologiile elaborate de Ministerul Educaţiei şi ţinând cont de metodele specifice de educare şi recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.

Pe parcursul acestui an, 20 de copii cu autism vor beneficia de şedinţe gratuite de terapie comportamentală, logopedie, kinetoterapie, iar părinţii vor participa la traininguri pentru a-şi asuma rolul de co-terapeut. Proiectul include şi şedinţe de consiliere şi acces la un grup de sprijin şi dezvoltare personală.

‘Privind retrospectiv, putem spune că ultimul an a adus finalizarea unor proiecte importante pentru asociaţie şi mai ales pentru beneficiarii acesteia, copii care suferă de tulburări din spectrul autist. Lucrăm deja la noi proiecte şi căutăm mereu parteneri pentru a putea creşte numărul de beneficiari şi pentru a le putea oferi serviciile terapeutice care le sunt atât de necesare’, a declarat Nicoleta Niste, directorul executiv al Asociaţiei Autism Transilvania.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 110 de copii.

Asociaţia Autism Transilvania este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în august 2006, la iniţiativa unor părinţi care au copii cu afecţiuni din spectrul autist. AAT are ca obiective sprijinirea persoanelor cu autism, precum şi a familiilor acestora. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News