Codruţa Kovesi: Procesele se soluţionează greu în instanţe din cauza legislaţiei

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi (23 martie 2010), că una dintre cauzele pentru care dosarele de mare corupţie se soluţionează greu în instanţe este legislaţia deficitară.

„O problemă principală care se desprinde din raportul de ţară ţine, în primul rând, de legislaţie, şi aici sunt două aspecte. Primul, adoptarea codurilor de procedură, m-aş referi mai mult la Codul de Procedură Penală, şi în al doilea rând, legea care reglementează excepţiile de neconstituţionalitate.
Se remarcă în raport faptul că în dosarele de mare corupţie, în aproape toate cazurile, s-au invocat astfel de excepţii, deşi ele fuseseră anterior respinse de către Curtea Constituţională, iar invocarea acestor excepţii impietează asupra soluţionării operative a cazurilor.

Cred că toată lumea se întreabă de ce nu avem condamnări în dosarele de mare corupţie”, a declarat Kovesi, în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualităţi.
În opinia sa, nu judecătorul este vinovat pentru durata mare a proceselor de mare corupţie, ci legislaţia în vigoare.
„Pot să vă spun că sunt dosare care sunt trimise către instanţele de judecată de trei ani, de patru ani, şi în care nu s-a pronunţat nici măcar o sentinţă. Să nu uităm că pe lângă sentinţa care se pronunţă pe fond de prima instanţă mai avem apel, mai avem recurs, deci procedura în faţa judecătorului poate dura foarte mulţi ani.

Aici nu este o culpă, pe care o putem imputa judecătorului, ci este o problemă de natură legislativă, care ar trebui soluţionată cât mai repede”, a mai spus procurorul general. Pentru a remedia aceste probleme, Kovesi declară că este important să fie adoptate rapid noile coduri, dar şi o lege care reglementează invocarea şi soluţionarea excepţiilor de neconstituţionalitate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata