Comisia Europeană a adoptat decizii de clasare a unor cauze referitoare la proceduri de infringement la adresa României

Comisia Europeană a adoptat vineri, 28 martie, mai multe decizii de clasare a unor cauze cu privire la acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor – infringement procedures – referitoare la România.

Potrivit unui comunicat MAE, Comisia a clasat cinci cauze după cum urmează: cauza privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei UE în ceea ce priveşte anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru în care nu sunt resortisanţi, cauza privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei UE de modificare a Directivei CE privind echipamentele maritime, cauza privind necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a Directivei UE în ceea ce priveşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească seminţele de Galega orientalis Lam., greutatea maximă a unui lot de seminţe de anumite specii de plante furajere şi dimensiunea eşantionului de Sorghum spp, cauza privind neîndeplinirea obligaţiilor de notificare a măsurilor naţionale de implementare prevăzute de Regulamentul UE privind drepturile pasagerilor care călătoresc pe mare şi pe căi navigabile interioare şi de modificare a Regulamentului CE, cauza privind implementarea sistemului TVA la încasare.

În prezent sunt în curs 58 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor declanşate de Comisie împotriva României, precizează sursa.

Dintre acestea, 56 se află în faza precontencioasă şi două pe rolul CJUE.

În ceea ce priveşte acţiunile aflate în faza precontencioasă, 29 privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE, iar 27 vizează necomunicarea măsurilor naţionale de transpunere a directivelor.

De la data aderării şi până la acest moment, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene nu a pronunţat nicio hotărâre de condamnare a României în cadrul vreunei acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata