COPAC sprijină pacienţii nemulţumiţi de costurile medicamentelor

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia asupra situaţiei extrem de grave în care au ajuns pacienţii nevoiţi să plătească mult mai mult pentru tratamente după ce a fost schimbat mecanismul de compensare al medicamentelor.

COPAC a lansat miercuri site-ul www.faracompensare.ro pe care pacienţii, medicii şi farmaciştii afectaţi de măsura luată de CNAS pot semnala situaţii concrete cu care s-au confruntat în ceea ce priveşte reţeta de tratament.

„Vom aduna toate mesajele primite de la pacienţi şi vom merge cu ele la preşedintele CNAS, dr.Lucian Duţă, care a promis un acces mai mare la tratament pentru toţi bolnavii. Ceea ce se întâmplă acum în farmacii demonstrează că am fost minţiţi. Creşterea coplăţii nu a fost doar de 10%, aşa cum au anunţat oficialii CNAS, ci este în medie de 125%”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

Acesta a subliniat că cele mai afectate grupe sunt pensionarii şi copiii. Pentru pensionari coplata a crescut de până la nouă ori, majoritatea reţetelor pentru bolile cardiovasculare scumpindu-se cu aproape 100 de lei, iar pentru copii nu se mai asigură gratuitate mai ales pentru bolile grave, de exemplu hormonii de creştere, astm, susţin reprezentanţii COPAC.

Irimia spune că sunt încălcate legi, respectiv Legea persoanelor cu handicap şi Legea 584/2002 privind medicamentele pentru bolile asociate, pentru cei cu HIV/SIDA care sunt gratuit.

De asemenea, Irimia a precizat că sunt probleme mari la Constanţa şi Cluj unde copiii cu diabet nu mai au acces la gratuitate şi lipsesc insulinele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata