Corlăţean: La aniversarea a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, alegerea R.Moldova de a urma calea europeană e cea corectă

La 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, Republica Moldova se află în faţa unei alte alegeri istorice, legată de integrarea deplină în marea familie europeană, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, în mesajul său adresat cu ocazia aniversării a aproape un secol de la adoptarea Declaraţiei de Unire a Basarabiei cu Regatul României.

„Aniversarea acestui măreţ moment istoric este un prilej de aducere aminte a celor petrecute atunci, a celor care au urmat, dar şi un prilej de a privi, cu încredere, spre viitor. La 96 de ani de la acele momente istorice, Republica Moldova se află în faţa unei alte alegeri pe care o putem considera de asemenea, istorică. Aniversarea evenimentelor petrecute pe 27 martie 1918 la Chişinău are loc într-un context special, atât pentru România, cât şi pentru Republica Moldova. Acum, ca şi atunci, aspiraţiile sunt legate de integrarea deplină în marea familie europeană. Republica Moldova a fost şi este parte a Europei”, declară ministrul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Corlăţean adaugă că în actualul context al crizei actuale din Ucraina „alegerea suverană a Republicii Moldova de a urma calea europeană este cea corectă”.

„România a avut o contribuţie majoră la decizia decisivă a Uniunii Europene, care va permite ca în curând cetăţenii Republicii Moldova să poată călători fără vize în statele membre ale Uniunii. Folosesc acest prilej aniversar ca să reafirm sprijinul nostru pentru ca Republica Moldova să semneze cât mai curând Acordul de asociere la Uniunea Europeană şi Acordul de Liber schimb. Acesta ar fi un prim pas al unui proces mult aşteptat, şi sperăm nu foarte îndelungat, al cărui obiectiv final este integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, afirmă ministrul Afacerilor Externe.

El subliniază că, în acest fel, după atât timp în care vitregiile istoriei le-au despărţit, Republica Moldova şi România se vor afla din nou împreună în marea familie europeană.

„Europa Unită înseamnă democraţie, libertate, prosperitate şi respectarea drepturilor omului. Să nu repetăm greşelile trecutului. Să învăţăm din ele. Să continuăm împreună proiectul Europei Unite. Aduc omagiul meu memoriei înaintaşilor noştri, care au făcut posibilă decizia istorică de la 27 martie 1918 şi privesc cu încredere spre momentul în care destinul european al Republicii Moldova va deveni o misiune îndeplinită. Felicitări românilor de pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia aniversării a 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România!”, conchide Titus Corlăţean. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata