Cotele de contribuţii sociale, plătite în funcţie de venit şi condiţii de muncă

21

Cotele de contribuţii sociale vor fi plătite în funcţie de venit şi se vor încadra între 31,3 la sută pentru condiţii normale de muncă şi 41,3 la sută pentru condiţii speciale sau alte condiţii de muncă, se prevede în proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii, publicat în vederea dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Potrivit documentului, cea mai redusă cotă de contribuţii la fondul de asigurări sociale datorată de angajator şi angajat, este de 31,3 la sută, valabilă pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5 la sută revin angajaţilor şi 20,8 la sută datorate de către angajatori. Astfel, pentru un venit minim lunar de 705 lei, valoarea totală a impozitului plătit de către cele două părţi va fi de 220 lei, în timp pentru un venit de 9.000 lei/lună, suma achitată către asigurările sociale poate ajunge la 2.800 de lei.

Pentru cei care lucrează în condiţii deosebite de muncă, procentul creşte până la 36,3 la sută, angajatorul urmând să plătească în contul asigurărilor sociale cu cinci procente mai mult decât în cazul condiţiilor normale de lucru, respectiv 25,8 la sută. Cea mai mare contribuţie la fondul de asigurări sociale va fi de 41,3 la sută şi va fi plătită pentru condiţii speciale şi alte condiţii de muncă, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

Din suma totală datorată, angajatul va plăti tot 10,5 la sută, în timp ce angajatorul va fi nevoit să achite 30,8 la sută, cu 10 procente mai mult decât în cazul condiţiilor normale de muncă.
Proiectul de Lege al MMFPS prevede că în cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 2,5 la sută aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004. Documentul postat pe site-ul ministerului de resort va fi în dezbatere publică până la data de 5 februarie 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata