Acord între Canada şi România privind securitatea socială a persoanelor care au locuit sau lucrat în ambele ţări

Canada si România au semnat joi Acordul privind securitatea sociala, care va facilita accesul persoanelor care au locuit si lucrat in cele doua tari la pensii publice din partea unuia sau a ambelor state, a anuntat ministrul canadian al resurselor umane si dezvoltarii competentelor, Diane Finley, releva SYS-CON Media.

Acordul a fost semnat de Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru probleme strategice din Ministerul de Externe român, si de Janice Charette, ministru adjunct al resurselor umane si dezvoltarii competentelor, din partea Guvernului din Canada, in timpul vizitei oficialului român in aceasta tara. “Canada negociaza acorduri cu alte tari care ofera programe comparabile cu programul nostru de securitate a persoanelor in vârsta si cu planul canadian de pensii”, a declarat Diane Fibley.

“Acorduri ca acesta ii vor ajuta pe cei in vârsta sa obtina venituri suplimentare la pensionare. Acordul cu România este de asemenea un pas important spre intarirea relatiei si a cooperarii dintre tarile noastre”, a evidentiat ea.
Odata intrat in vigoare, acordul va facilita persoanelor care au locuit si lucrat atât in Canada, cât si in România posibilitatea de a obtine pensii publice din partea unuia sau ambelor state. Prin aceasta inte legere, Guvernul Canadei poate coordona programul privind securitatea persoanelor in vârsta si planul de pensii cu programul comparabil din România.

Acordul prevede reducerea restrictiilor care i-ar putea impiedica pe cetatenii canadieni sa obtina pensii in România si reducerea restrictiilor privind plata de catre Canada a beneficiilor pentru persoanele care locuiesc in România. În plus, intelegerea permite continuarea asigurarii sociale pe perioada in care canadienii lucreaza temporar in România si faciliteaza accesul la beneficii prin insumarea perioadelor de asigurare sociala in ambe le tari.

În urma acestui acord, companiile canadiene care opereaza in România vor putea face economii. Astfel, firmele din Canada vor continua sa verse contributii in cadrul planului de pensii angajatilor canadieni trimis i sa lucreze in România si vor fi scutite de la contributiile de asigurare sociala din România. Aceasta inseamna o crestere a competitivitatii pentru companiile canadiene care activeaza in România, lucru valabil si pentru firmele românesti care opereaza in Canada.

Acordul intre cele doua state va intra in vigoare dupa finalizarea procedurilor legale de catre ambele tari, cel mai probabil in a doua jumatate a anului 2010. Prin semnarea acestei intelegeri, Canada a ajuns la 53 de acorduri internationale privind securitatea sociala, dintre care 50 sunt in vigoare. În afara celui cu România, mai trebuie sa intre in vigoare intelegerile semnate cu Maroc si Macedonia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata