Creditele pentru “Prima Casă” vor fi acordate dupa 15 iulie 2009

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca ofertele a 20 de banci care intentioneaza sa participe cu produse de creditare in cadrul programului “Prima casa” respecta criteriile de costuri impuse, dar lista finala va fi cunoscuta doar dupa ce Finantele si Fondul National de Garantare a Creditelor vor analiza si celelalte criteriile de eligibilitate.

Autoritatile si reprezentantii bancilor afirma ca acordarea de credite prin programul “Prima Casa” ar putea incepe in a doua jumatate a lunii viitoare.

Programul “Prima Casa” prevede ca bancile sa solicite un avans de cel mult 5% si sa nu incaseze comision in cazul in care creditul este platit anticipat.

De asemenea, dobânzile trebuie sa fie de cel mult Eur-RIBOR plus 4% – la creditele in euro si de ROBOR plus 2,5%, la creditele in lei.

Valoarea totala a ofertelor transmise de banci este de aproape un miliard si jumatate de euro, iar cea mai mare suma alocata este 450 de milioane de euro si apartine BCR.

“Avansul trebuie sa fie de 5% din valoarea de tranzactionare a imobilului respectiv pentru valoarea locuintei de pâna in 60.000 de euro”, a afirmat la postul public de radio purtatorul de cuvânt al BCR, Cornel Cojocaru.

În cazul unor locuinte care costa mai mult de 60.000 de euro, BCR poate acorda un credit de maxim 57.000 euro, diferenta urmând sa fie constituita sub forma de contributie proprie de catre solicitant.

Gradul de indatorare poate ajunge la 60% din salariu “ceea ce este deja un lucru bun pentru ca in oferta standard gradul de indatorare variaza intre 20 si 40%.

De asemenea, solicitantii de credite in programul “Prima Casa” vor putea aduce pâna la 4 coplatitori”, a precizat Cojocaru.

Ofertele de participare cu produse de creditare au fost transmise MFP de catre BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Româneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank, Garanti Bank.

Guvernul a alocat un fond de un miliard de euro pentru garantarea creditelor ipotecare din programul “Prima casa”. Se spera ca programul sa contribuie la redresarea creditarii si a industriei constructiilor.

Citește și
3 Comentarii
 1. roman spune

  Doamnelor si domnilor,
  Intelegerea eronata de catre jurnalisti, lipsa informarii si spiritul de turma, va aduce multa tristete in buzunarele si pe fetzele romanilor: AVANSUL ESTE DE MINIM 5%, nu maxim, doamnelor si domnilor…si aici vin bancile cu surpriza: rezultatul evaluarii.
  Tineti cont de un lucru: la orice valoare v-ar evalua apartamentul(oricum va sub piata, pentru ca vanzatorii confunda vizitele cumparatorilor bezmetici cu potentiali cumparatori) din suma evaluata se mai scad 15%. Asadar, acum sa vedem, cum ne dau domnii Boc si Isarescu „maxim 5%”.
  ..realitatea e ca ei niciodata nu au spus maxim decat la dobanda…dar ce noroc pe noi ca vedem mereu jumatatea plina a paharului.
  Va multumesc si va doresc succes!

  1. admin spune
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata