CRPE: Propunem pe termen lung adoptarea unei poziţii favorabile fermelor mijlocii

Centrul Român de Politici Europene (CRPE) propune ca România sa adopte pe termen lung o pozitie favorabila fermelor mijlocii, care, in acelasi timp, sa amelioreze productivitatea agricola si sa rezolve uriasa problema sociala care este satul românesc, a declarat, vineri (20 noiembrie 2009), la o dezbatere de specialitate, Lucian Luca, expert politici agricole in cadrul CRPE, la prezentarea raportului “O tara si doua agriculturi – România si reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a UE”.

“Noi propunem ca pe termen lung sa se adopte o pozitie favorabila fermelor mijlocii, fermelor familiale comerciale, ca sa nu mai existe golul dintre exploatatiile de subzistenta si cele foarte mari. Recomandam continuarea unor programe precum “Fermierul” si “Renta Viagera”, a spus Luca.
Expertul a aratat ca circa 9.000 de ferme de peste 100 de hectare primesc aproape jumatate din platile directe, iar beneficiarii masurilor Axei 1 din PNDR sunt cu precadere fermele mari.

Potrivit raportului “O tara si doua agriculturi – România si reforma Politicii Agricole Comune a UE”, fara o concentrare a proprietatii spre fermele mijlocii, statul român va trebui sa faca fata pe termen lung unei populatii agricole prinse in capcana saraciei, iar obsesia unor politicieni de a ajuta fermele foarte mari nu va face decât sa agraveze problema, intrucât România va avea câteva mii de proprietari foarte mari si o masa de tarani dependenti de stat si fara posibilitati de a iesi din subdezvoltare, pe model sud-american.

Pe termen mediu si lung, statul român ar trebui sa sustina politici de concentrare a proprietatii spre fermele mijlocii si de incurajare a investitiilor in acest segment.
În ceea ce priveste “Programul Fermierul”, cea mai mare pondere a investitiilor contractate in cadrul acestei masuri o reprezinta achizitiile de tractoare, combine, masini si utilaje agricole performante pentru efectuarea de lucrari in sectorul vegetal.

De asemenea, prin programul “Sapard-ul românesc” s-au finantat de la bugetul de stat, dupa regulile aplicate programului Sapard, proiectele care nu au mai avut finantare la ultimele sesiuni de depunere, pentru masura de investitii in exploatatii (3.1), dar si pentru masurile de imbunatatirea procesarii (1.1) si pentru diversificarea activitatilor in zona rurala (3.4).

“Renta Viagera” este un program de stimulare a consolidarii fermelor, prin acordarea unor sume de bani proprietarilor de peste 60 ani care renunta la terenul lucrat, prin arendare sau vânzare, respectiv echivalentul a 50 de euro pentru fiecare hectar arendat si 100 de euro pentru fiecare hectar vândut, in limita a 10 hectare. Sume le platite pentru renta viagera s-au ridicat la 11,8 milioane de lei – in 2007, 31,8 milioane de lei – in 2008, si 23,3 milioane de lei – in 2009.

Desi, din perspectiva PAC, renta viagera este considerata ajutor de stat, potrivit lui Luca, aceasta este un tip de ajutor pe care Comisia Europeana il poate accepta, incadrându-se la clasa de ajutoare pentru incetarea activitatii agricole. În plus, PAC are un tip de ajutor apropiat ca filosofie acestui program, respectiv ajutorul pentru pensionarea anticipata, in baza caruia se acorda o compensatie fermierilor care renunta la activitatea agricola inainte de atingerea vârstei de pensionare.

Din aceasta perspectiva, “Renta Viagera” este un program complementar celui de pensionare anticipata, dar care se poate dovedi mult mai util social pentru ca se adreseaza fermierilor care au depasit vârsta de pensionare.

Dar “Renta Viagera” in forma actuala nu va putea continua dupa 2010. Singura formalitate necesara este de a notifica acest ajutor de stat la Comisia Europeana, pentru a putea fi aplicat si dupa 1 ianuarie 2010 (eventual chiar intr-o forma modificata, daca asa se va conveni). În plus vor trebui asigurate resursele financiare interne pentru aplicarea schemei, deoarece nu face parte din instrumentele PAC.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata