CTP: „În România, prima grijă este să acoperim rahatul”

– Într-un interviu publicat în Adevărul, Cristian Tudor Popescu spune că nu mai doreşte să fie protector cu poporul din care face parte

– Despre cum gândeau şi cum gândesc guvernanţii acestei ţări puşi în faţa crizei economice, Cristian Tudor Popescu spune:

„Este aceeaşi grijă de a acoperi rahatul. Când vezi un rahat în România, prima grijă nu este să-l înlături, prima grijă este să pui ceva peste el. Te uiţi în stânga, te uiţi în dreapta şi îl acoperi cu ceva. Uitaţi-vă la ei, la televizor,  cum reacţionează. Prima grijă este s-o dea cotită”

.

Fragmente

Ovidiu Nahoi: Dar România a progresat în ultimii 10-15 ani.

C.T.P.: Nu, pentru mine, nu. România nu a progresat în aceşti 20 de ani, dacă vorbim în termenul „progresul în om“. Nu văd acest progres. Dimpotrivă, este un regres. Cum să-ţi mai faci meseria cu puterea de a te indigna, cu elan, cu entuziasm, când constaţi că, după nişte eforturi supraomeneşti făcute de mine cu un singur scop, de a mişca cu un milimetru, repet, cu un milimetru, media acestei ţări, nu ai reuşit. N-am avut niciodată o viziune elitară. Nu mă mai pot uita la televizor, cum nu puteam să mă uit înainte de ’89. E acelaşi lucru. Ce să văd?

Aud aceeaşi mestecare de talaş ore în şir, nu aud nicio idee, toate sunt nişte prefabricate verbale pe care şi le aruncă unul în gura celuilalt. În ţara asta nu se mai gândeşte. Premierul Boc a propus 10 zile de concediu fără plată pentru bugetari. Eu aş propune 10 minute de gândit în fiecare zi şi pentru bugetari, şi pentru privaţi, în fiecare zi. Constat că milioane de oameni nu gândesc. Pentru că a gândi înseamnă să încerci să înţelegi ceea ce ţi se întâmplă.

Aceşti oameni nu înţeleg ceea ce li se întâmplă, sunt foarte ocupaţi. Dar mai trebuie să şi gândeşti. Şi exerciţiul gândirii are sens atunci când nu priveşte ceea ce se va întâmpla în viaţa ta în următoarele două ore. Şi şobolanul e foarte inteligent când se duce să-şi ia  bucăţica de caşcaval pe unde o găsi-o. Se  mişcă pe drumul optim.

O.N.: Deci dezbaterea nu dezvoltă inteligenţa.

C.T.P.: Dar astea nu sunt dezbateri. Sunt nişte zbierete paralele, nu discută nimeni cu nimeni, e clar că fiecare vine să debiteze ceva adus de acasă, nu se mai dialoghează deloc. Eu am trăit perioada dialogului. În ’97, până în 2000, puteai să faci rating la Pro TV de 6 şi ceva cu Nicolae Manolescu şi Octavian Paler.

Emisiunea „Întâlnire cu presa“…  Ceea ce este de neimaginat acum… Nu era cazul să stăm în cap pe masă, nu era cazul să facem imitaţiuni după diverse animale domestice ca să facem rating. Era suficient să emiţi nişte idei.

I.M.I : Ce s-a întâmplat?

C.T.P.: S-a schimbat lumea.

O.N.: De asta aţi oprit emisiunea cu Hurezeanu?

C.T.P.: Din cauza sentimentului acut al inutilităţii. Şi al nepotrivirii. Ce mai căuta o astfel de emisiune? Eu n-am mai putut. Eu nu sunt nici entertainer, nici comper, nici showman. Eu ca să fac o emisiune trebuie să simt că vreau să fac aşa ceva. Dacă nu, eu nu pot să mă duc la televizor să joc teatru.

„În România, prima grijă este să acoperim rahatul“

O.N.: Cum ieşim din criza asta?

C.T.P.: Nu vom învăţa nimic nici din această criză. Acum un an, pe vremea aceasta, într-o emisiune cu Emil Hurezeanu am pronunţat pentru prima oară cuvântul criză. Tăriceanu tocmai venise cu un comunicat către ţară în care spunea că, dacă mergem cu partidul şi cu guvernul său, urmează prosperitatea. Am zis că nu urmează nicio prosperitate, urmează o chestie foarte nasoală, este evident.

Atunci, Tăriceanu recomanda investiţiile în America. După 20 de ani de exerciţiu capitalist, iată cum gândeau  guvernanţii acestei ţări în buza unui eveniment catastrofal. Niciunul dintre ei, Tăriceanu, Băsescu, Boc, nimeni n-a fost în stare să înţeleagă ce se întâmplă. Şi aveai de unde să înţelegi. În luna decembrie 2008, aceşti oameni continuau să spună că nu există nicio criză.

I.M.I.: Cum se explică?

C.T.P.: Este aceeaşi grijă de a acoperi rahatul. Când vezi un rahat în România, prima grijă nu este să-l înlături, prima grijă este să pui ceva peste el. Te uiţi în stânga, te uiţi în dreapta şi îl acoperi cu ceva. Uitaţi-vă la ei, la televizor,  cum reacţionează. Prima grijă este s-o dea cotită.

Integral în Adevărul

Citește și
4 Comentarii
 1. Ovidiu spune

  Securistule, nu iti e rusine sa scoti iar capul? In 90 cand ne injurai in Scanteia pe cei din Piata Universitatii si spuneai ca suntem drogati… atunci te-a durut in cot de tara asta…

  Acum, cand vezi unde au adus-o 20 de ani de neocomunism, nu iti mai place…

  Sa le explici copiilor tai cum i-ai injurat pe cei ce au strigat si protestat si au cerut ca toti comunistii sa faca un pas in spate…

  Potaie ordinara….

 2. Alt Ovidiu spune

  Mai Ovidiu, poate ai ceva cu omu’ asta, nu te contrazic ptr ca nu sunt in cunostinta e cauza… dar imi pari un pic cam agresiv si necioplit… scuza-ma daca nu e asa, insa pur si simplu sa injuri acum pe cineva care te-a vorbit de rau in urma cu aproape 20 de ani inseamna ca si tu esti un pic cam cainos…

  Dar…

  Referitor la ce spune C.T.P. in interviul asta, sunt 99% de acord cu el in enunturile facute aici, ii impartasesc dezamagirea vis-a-vis oamenii ce populeaza tara noastra… din pacate!
  Sunt amarat destul ca suntem atat de prosti si ignoranti si fara simtul comunitatii, nu invatam din istoria noastra nimic …

 3. daniela spune

  La noi sub bloc este lasat sa curga rahatul, la propriu!, si presedintele asociatiei de bloc (el se ocupa si de administrarea blocului) spune ca nu-i adevarat, si nici nu-i trece prin cap sa cheme instalatori sa repare. Curata cat de cat la intrarea in canal-sa nu se vada cand deschizi capacul- dar bineinteles ca mirosul ramane, atata timp cat nu este indepartata sursa!
  Inseamna ca in romania orice mic sefulet (in cazul nostru pensionar) face la fel.
  Asa ca subscriu si eu la ce spune C.T. Popescu. Cum as putea sa n-o fac?

 4. elefantsegg spune

  Zboara unul cu parapanta si se izbeste de un bloc de locuinte.
  Dupa ce cade pe un balcon si scapa teafar ,se scutura si se ridica zicand: – Tara de cacat, atentat de cacat!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata