Cum distrugi mii de hectare de pădure şi scapi basma curată

– Acuzat că a tăiat ilegal mii de hectare de pădure în Maramureş, Vasile Coman, unul dintre oamenii de afaceri controversaţi din Transilvania, a fost sancţionat cu amenzi modice, anulate ulterior de 
instanţele de judecată. Profiturile obţinute din afacerile cu cherestea au fost uriaşe.

.

De 10 ani, industria lemnului din zona Vişeu de Sus – Maramureş – este concentrată în mâna lui Vasile Coman, zis Vărzaru, un afacerist abonat la contracte cu bani publici.

Firmele lui Coman au defrişat mii de hectare în această zonă, considerată un adevărat „Triunghi al Bermudelor” în care nu dispar avioane şi nave maritime, ci păduri întregi. Din cauza pagubelor constatate ca urmare a defrişărilor, Ministerul Agriculturii a „analizat oportunitatea retragerii atestatului de exploatare al SC RG Holz Company SRL” a lui Coman. În cele din urmă, nu s-a întâmplat însă nimic.

La începutul anilor ’90, Vărzaru şi-a început afacerile cu un atelier de tâmplărie. După un an de exploatare a pădurilor şi export al lemnului brut în Germania, tâmplăria lui Coman, SC Com Vasilica V SRL, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al fostei întreprinderi forestiere de stat din Vişeu Conrep SA.

Coman a înfiinţat apoi la Vişeu de Sus societatea RG Holz Company. Firma, care se întinde pe 40 de hectare şi are aproximativ 500 de angajaţi, se ocupă cu „producerea de elemente lamelare stratificate şi îmbinate în dinţi din molid şi brad”. 80% din producţie se exportă în Germania, Elveţia, Austria şi Italia.

Continuarea în România Liberă

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata