Cum va arăta fluturaşul pe luna iunie

– Pensionarii şi bugetarii ar putea avea parte de o mică surpriză în iulie, atunci când îşi încasează drepturile aferente lunii precedente. În loc de -15%, respectiv -25%, veniturile pot fi mai mari.

.
Drepturile salariale ale angajaţilor din sectorul bugetar şi pensiile aferente lunii iunie nu vor scădea cu 25%, respectiv 15%.Legea prin care guvernul Boc vrea să reducă cheltuielile bugetare, angajament luat în faţa experţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi pentru care îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului, nu va putea intra în vigoare mai devreme de jumătatea lunii iunie, informează Evenimentul Zilei.

Astfel că, cel mai probabil, pensionarii vor avea o pensie mai mică cu doar 7,5%, iar salariaţii din sectorul bugetar vor încasa venituri mai mici cu circa 13%, în loc de 25%.

În ceea ce priveşte veniturile bugetarilor, în proiectul de lege se precizează că scăderea cu 25% a cuantumului brut al salariului, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi, se aplică pentru drepturile lunii iunie. Dar pentru a putea fi aplicate de la 1 iunie, Legea ar trebui publicată astăzi în Monitorul Oficial susţine Gabriel Biriş, avocat specialist în fiscalitate.

Nu se poate aplica retroactiv. Dacă în lege nu se specifică o altă dată, atunci va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial”, explică Biriş. Potrivit acestuia, dacă legea va intra în vigoare în 15 iunie, atunci reducerea de 15% la pensii sau de 25% la salarii se va aplica doar pentru a doua jumătate a lunii iunie.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai Vlad spune

    Sunt de acord ca este criza si trebuie sa taiem din cheltuieli din sistemul bugetar, insa nu sunt de acord ca se taie doar anumite cheltuieli. Spre exemplu, in invatamant, s-au anulat doar salariile de merit (care, oricum, se acordau doar pe un an) in timp ce gradatiile de merit (care sunt o prima de 25% din salariu si se acorda pentru 5 ani consecutiv) se acorda in continuare si in acest an. Daca tot ne plangem ca este criza si trebuie sa taiem din pensii si salarii, atunci sa fim corecti si sa taiem si din gradatiile de merit, care, in invatamantul romanesc, se dau, asa cum stim cu totii, pe criterii foarte subiective si nu reflecta cu adevarat meritele in activitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata