Dan Şova: Codurile nu pot fi modificate prin OUG; nu se pot da ordonanţe care pot afecta drepturile şi libertăţile omului

Codurile penal şi de procedură penală nu pot fi modificate prin ordonanţă de urgenţă, deoarece nu se pot da ordonanţe de urgenţă în domeniul juridic care afectează sau pot afecta drepturile şi libertăţile individuale ale omului, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Şova, aflat în judeţul Călăraşi.

Potrivit acestuia, noutatea pe care o aduce Codul penal este ca, în momentul în care se solicită interceptarea, să fie prezentate probe sau date rezonabile din care să rezulte necesitatea recurgerii la această metodă.

„Ceea ce introduce nou Codul penal – şi este o prevedere absolut europeană şi normală – este că atunci când ceri ascultarea să prezinţi probe sau date rezonabile – spune Codul -, din care să rezulte că este necesară şi aplicarea acestei metode. Vreau să nu uităm niciun moment că ascultările interferează cu trei drepturi fundamentale ale omului reglementate în Constituţie la 26 şi 28 (articole – n. r.) – mă refer la viaţa familială intimă şi privată şi la secretul corespondenţei. Deci, nici n-am putea da o ordonanţă de urgenţă, cum spune domnul Băsescu.

Să-i spună constituţionaliştii şi domniei sale că nu se pot da ordonanţe de urgenţă în domeniul juridic care afectează sau pot afecta drepturile şi libertăţile individuale ale omului. Deci, astea sunt poveşti”, a spus Şova.Ministrul a atras atenţia că, încă din 2009, judecătorii constituţionali au stabilit că nu se pot face ascultări decât în timpul urmăririi penale şi a ţinut să sublinieze că actualul Cod penal este unul modern şi european.

„Pot să vă spun că acest Cod penal este nu numai un cod modern şi european, dar, de când a fost adoptat, din 2009 şi până astăzi, au fost opt rapoarte MCV. În niciun raport MCV nu s-a ridicat o astfel de problemă. Mai mult decât atât, dacă noi am adopta ceea ce ne spune domnul Băsescu acolo, am adopta o normă neconstituţională. Există decizia 962/2009 – am înţeles că dânsul nu are penalişti la Cotroceni, dar înţeleg că are constituţionalişti. Cam slăbuţi. Dacă pun dânşii mâna şi citesc decizia 962/2009, or să afle că judecătorii constituţionali au stabilit, încă din 2009, că nu se pot face ascultări decât în timpul urmăririi penale. Nu se pot face înainte de urmărirea penală, deci este o discuţie…”, a arătat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata