Daniel Buda: Ştiam din decembrie 2009 despre NUP în cazul Udrea

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Daniel Buda, a afirmat luni (8 februarie 2010) că a ştiut încă din luna decembrie 2009 despre decizia de neîncepere a urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, iar materialul cu care forul a fost învestit de plen a fost pus pe ordinea de zi a comisiei, însă ulterior s-a intrat în vacanţă parlamentară.

„Eu ştiam din decembrie de decizia Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale. Cred că de atunci am fost informaţi. Nu pot să vă spun acum exact de unde. S-a ştiut. Elena Udrea cred că a şi spus în cadrul comisiilor de audiere acest lucru. (…) A fost informată comisia cu privire la faptul că există materialul şi să se pronunţe colegii asupra lui, după care s-a intrat în vacanţa parlamentară.

A fost pusă pe ordinea de zi la un moment dat, am informat colegii din Comisia juridică că există materialul. Am şi făcut corespondenţă vizavi de ceea ce înseamnă secretizarea actelor. La un moment dat, ne-au cerut actele şi ne-au dat numai nişte CD-uri. Toată lumea putea să se uite, inclusiv domnul Orban”, a declarat Buda.
El a afirmat că, în condiţiile în care există decizia Parchetului General în cazul Udrea, „i se pare derizoriu” atacul liberalului Ludovic Orban.

„Îl înţeleg (n.r. – pe Ludovic Orban), dat fiind faptul că e în cădere liberă în propriul partid şi are nevoie de o campanie mediatică susţinută. Îi spun că este pe o direcţie greşită, atâta vreme cât există o decizie a Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale pe această stare de fapt, învederată într-o formă sau alta şi Comisiei juridice. Decizia Comisiei juridice sau a plenului nu putea în niciun fel să influenţeze decizia luată de procurori”, a spus Buda.

El a reamintit că Biroul Permanent al Camerei a comunicat Comisiei juridice scrisoarea Parchetului General privind neînceperea urmăririi penale a ministrului Elena Udrea. „Vom îndeplini şi la nivelul comisiei această formalitate de a se lua act de decizia Parchetului”, a adăugat Daniel Buda.
Ludovic Orban a declarat, luni, că liberalii doresc să fie luate măsuri împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care ar fi informat membrii Biroului Permanent al Camerei, abia în data de 4 ianuarie, cu privire la existenţa ordonanţei, care fusese emisă de Parchet în data de 21 decembrie.

„Parchetul a remis ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea în data de 21 decembrie. Deşi Biroul Camerei Deputaţilor a avut mai multe întruniri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu a informat membrii Biroului, aşa cum era obligată prin Regulamentul Camerei, în legătură cu această ordonanţă.
Astfel a expirat termenul legal prin care verdictul de neîncepere penală ar fi putut fi atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Roberta Anastase a obstrucţionat mersul justiţiei şi desfăşurarea unor practici legale’, a susţinut Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că vinovat pentru această situaţie este şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PD-L), care, potrivit lui Orban, a „încălcat hotărârea plenului care stabilise termen de 15 zile pentru finalizarea raportului referitor la cererea de urmărire penală”.
Totodată, el a arătat că liberalii vor sesiza Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale împotriva democrat-liberalei Elenei Udrea emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitând eliberarea din funcţie a procurorului general Laura Codruţa Kovesi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata